Header Top menu
Un projecte que treballa el civisme amb nens guanya un repte de TMB
Més de 30 equips d'estudiants d'FP han dissenyat estratègies per augmentar el respecte als seients reservats al metro i al bus.
Després de mesos de treball, la segona edició dels Premis MetròpolisFPLab (un programa promogut per l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional) ja té guanyadors per als reptes proposats per diverses empreses.
En el cas de TMB, l'equip vencedor és FFG Solutions, un grup format per Fàtima Asfiati, Maria Garrocho, Joe Chaccara i Iñaki Pérez, de l'Institut Francesc Ferrer i Guàrdia, de Sant Joan Despí. Els quatre estudiants tindran dos mesos per desenvolupar la seva proposta, que TMB vol aplicar a les xarxes de metro i autobús.
Incrementar el respecte als seients reservats
Aquesta segona edició, la primera per a TMB, es va iniciar el passat mes d'octubre. L'àrea d'Innovació ha tutoritzat la feina dels 30 equips que miraven de solucionar la proposta de la companyia: incrementar el respecte als seients i espais reservats de metro i autobusos.
La implicació de TMB amb aquest projecte ha estat molt transversal, i ha comptat amb la participació també dels departaments d'Accessibilitat i de Màrqueting. De fet, la idea d'escollir els seients reservats va partir d'Accessibilitat. Els tècnics recorden que “aquest és un tema sempre candent i que genera queixes per part d'entitats i particulars, i que ja s'estava treballant internament per aconseguir una millora”.
Sensibilitzar els usuaris més joves
Des de les àrees que hi han participat expliquen que els ha agradat la proposta de l'equip guanyador per diferents motius: parteix de gent jove i treballa la conscienciació amb els més petits; també perquè la iniciativa és complementària amb el treball intern que s'està fent sobre aquesta qüestió i per la possibilitat de fer més propers als usuaris els missatges de la companyia.
Com expliquen la Maria, la Fátima, el Joe i l'Iñaki, portaran uns tallers, de sensibilització i molt dinàmics, a les escoles, concretament a nens i nenes de 8 anys. Els faran interactuar amb persones que tenen necessitat de fer servir els espais reservats i realitzaran una simulació dels problemes que representa trobar-los ocupats per qui no els necessita.
A la part final del taller, els alumnes de l'escola proposaran frases per conscienciar els usuaris. La intenció és que alguns d'aquests missatges acabin incorporant-se als sistemes d'informació als viatgers de TMB, com la megafonia o el MouTV. La participació de centres educatius permetrà la intervenció en el procés de TMB Educa, que aportarà la seva experiència en aquest àmbit.
Un projecte de futur
L'equip guanyador gaudirà d'una beca formativa que els permetrà desenvolupar la seva proposta. La intenció és que una vegada el projecte s'acabi d’arrodonir per part de TMB arribi a ser una realitat a les xarxes de transport.
L'àrea d'Innovació assegura que tant el nombre de participants, com la seva implicació (que ha superat, fins i tot, les limitacions imposades per la Covid-19) o la varietat i qualitat de les propostes han estat molt satisfactòries, i tenen intenció de formar part de nou de properes edicions del MetròpolisFPLab.