Header Top menu
TMB col·labora amb el projecte immersiu del Mirador Torre Glòries
El projecte utilitza dades de l’activitat de la ciutat per fer viure als visitants una experiència sensorial, artística i de reflexió.
La fins fa poc coneguda com a Torre Agbar és per als barcelonins i els turistes, des de fa temps, un element emblemàtic de la nova Barcelona. Ara, el projecte de Mediapro Exhibitions l’ha transformat en el Mirador Torre Glòries, que permet als visitants deixar d’admirar l’edifici només per fora i gaudir-ne des de l’interior.
La proposta d’aquest mirador del segle XXI s’articula a través de dos observatoris: un és el Mirador 360 sobre la ciutat de Barcelona, situat a la planta 30 de la torre, a 125 metres d’alçada. Allà mateix es pot interactuar amb l’obra de gran format de l’artista Tomás Saraceno: una escultura suspesa dins de la cúpula de la torre i construïda a partir d’una estructura de cables tensats.
L’altre, situat al semisoterrani, és l’Hipermirador Barcelona, un nou tipus de plataforma de visió, que beu de la recol·lecció de dades de diversos sistemes de la ciutat.
Barcelona, un organisme viu
L’Hipermirador compta amb quatre instal·lacions: Barcelonins, Atmosferes, Ritmes i Sirena. A la primera, un bosc de figures de paper suspeses en vitrines envolten el visitant en totes direccions, i permet conèixer la diversitat d’espècies que habiten la ciutat.
A Atmosferes, una gran pantalla al cor de l’Hipermirador acull una projecció que mostra les dimensions de la ciutat no vinculades a la trama urbana, com el cel, l’aire, el mar o els paisatges sonors.
És a Ritmes on TMB ha assessorat Mediapro Exhibitions sobre infraestructures de mobilitat que ajuden a mostrar Barcelona com un organisme que batega constantment. Aquest espai mostra, en una gran pantalla hologràfica, els múltiples processos metabòlics de Barcelona, entenent-la com un organisme que, alhora, es compon d’altres organismes.
L’obra està dividida en tres grans blocs: Flux (mostra la interacció entre els elements contaminants que suren sobre la ciutat i l’aire que els absorbeix), Pols (traça un recorregut entre la xarxa de persones, el transport de mercaderies, les infraestructures i l’alt consum de combustible diari) i Vibracions (presenta l’espai que habitem com un lloc ple d’informació i d’intercanvis de dades digitals).
Finalment, Sirena és la banda sonora de l’Hipermirador Barcelona. Ha estat creada per Maria Arnal i John Talabot i es genera i modifica constantment a partir de la recol·lecció de dades, i canvia a mesura que ho fa la ciutat.
Una llarga adequació
Aquesta icona del perfil de la capital catalana va ser dissenyada pels arquitectes Jean Nouvel i Fermín Vázquez i es va inaugurar l’any 2005, essent renovada i redissenyada el 2017 després que la torre fos adquirida per Merlin Properties. Actualment consta de 30 plantes, 26 de les quals estan destinades a oficines.
Fer possible la iniciativa de Mirador Torre Glòries ha requerit diverses adequacions al llarg de 36 mesos de treball. Entre d’altres, per exemple, transformar un muntacàrregues en un ascensor d’alta velocitat amb sostre que facilita l’accés des de la planta –1 fins a la planta 30 en tan sols 34 segons.
Tota la informació sobre les visites i la història del projecte està disponible al seu web.