Header Top menu
La majoria d’usuaris del transport públic el veuen com la solució per a la mobilitat urbana
Un estudi sobre 20 ciutats espanyoles presentat al congrés d'ATUC apunta que, amb les mesures adoptades pels operadors, el 78% d'enquestats no veuen que hi hagi risc sanitari.
La majoria dels usuaris del transport públic a Espanya el consideren essencial i compten que d'aquí que acabi l'any es recuperarà pràcticament l'ús anterior a la pandèmia (les xarxes de TMB ja han arribat al 75%). Al mateix temps, reclamen que els operadors mantinguin les mesures de prevenció de contagis i s'esforcin a augmentar l'oferta. Són algunes de les conclusions d'un estudi sobre els efectes de la crisi sanitària en els transports urbans de 20 ciutats presentat divendres al Congrés d'ATUC, l'associació de les empreses de transport de viatgers.
De l'enquesta es desprèn que durant els mesos de pandèmia, fins a la finalització de l'estat d'alarma el passat mes de maig, tres de cada quatre usuaris van reduir l'ús del metro, els autobusos o els tramvies (un 62% "molt" o "bastant"), sobretot per la por i/o les precaucions davant el risc sanitari i el possible contagi, molt per sobre de l'altra gran motivació derivada de la situació laboral (teletreball o ERTO) o els estudis (classes no presencials).
Tanmateix, després de l'absència de proves del vincle entre transport urbà i covid, la percepció sembla haver evolucionat. Per a una àmplia majoria d'usuaris, la utilització d'aquests modes col·lectius no hauria de suposar un risc sanitari si es prenen les precaucions adequades (78%), ús que, segons opinen, tornarà a la normalitat prèvia a la pandèmia quan la vacunació abasti la gran majoria de la població (72%). Un grau de consens que arriba a cotes màximes, del 92%, quan s'afirma que "les mesures anticovid en aquests transports hauran de mantenir-se durant molts mesos més".
Antídot contra la contaminació
Més enllà de l'actual context de pandèmia, de nou la gran majoria dels usuaris (per sobre del 90%) defensa la idea que el transport públic és la millor solució per a la mobilitat urbana i metropolitana i per resoldre els problemes de contaminació de l'aire, alhora que dona suport a la idea de la necessitat de crear carrils bus i altres mesures que afavoreixin la regularitat, rapidesa i eficàcia d'aquests mitjans.
L'estudi es basa en una enquesta a una mostra representativa de 1.800 usuaris habituals (almenys un cop per setmana) dels transports públics urbans, homes i dones, de 16 a 75 anys, residents en alguna de les 20 principals àrees metropolitanes d'Espanya. El treball de camp es va dur a terme la segona quinzena de juliol del 2021.
El 27è Congrés Nacional de Transport Urbà i Metropolità d'ATUC, que tenia per lema El gran reinici, va acabar divendres a Almeria amb la intervenció del director general de Transport Terrestre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jaime Moreno. ATUC n'ha publicat un resum al seu web. L’edició del 2022 se celebrarà a Madrid.