Header Top menu
El 95% de la ciutadania de Barcelona està a favor de més transport públic
El Baròmetre semestral, elaborat durant la fase de represa després del confinament, constata els canvis en els hàbits de mobilitat a causa de la pandèmia.
El 94,7% dels enquestats en el Baròmetre corresponent al juliol del 2020, que s'ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol, veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% —vuit de cada deu— està d'acord amb l'ampliació de l'espai per a vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.
El Baròmetre és una enquesta de periodicitat semestral de l'Ajuntament de Barcelona que en aquesta edició estava dedicada a aspectes vinculats amb la pandèmia de la Covid-19 i algunes de les seves conseqüències, com ara el canvi d'hàbits en la mobilitat. Per dur-lo a terme s'ha preguntat a la ciutadania pel seu grau d'acord amb diverses mesures per regular el futur de la mobilitat i de l'espai públic a la ciutat.
Descens en la mobilitat i canvi de tendència
La crisi sanitària generada per la Covid-19, sumada a la fi del període escolar i a la implementació del treball a distància, ha comportat un descens significatiu en els viatges de mobilitat obligada.
Només el 38,2% dels entrevistats es desplacen actualment per motius de feina i estudis. De les persones que ara no es desplacen, un 44,8% sí que ho feien abans del confinament: són els estudiants, que han finalitzat les classes, i persones que han deixat d'assistir presencialment al seu lloc de treball, fonamentalment amb edats compreses entre els 25 i els 55 anys.
Alhora, hi ha hagut canvis en l'ús dels mitjans de transport utilitzats per anar al lloc habitual de treball o a estudiar.
El 50,2% dels enquestats, que es desplaçaven per feina o estudis, utilitzaven el transport públic ferroviari, el metro i FGC o Rodalies abans de la pandèmia, i ara la xifra es redueix al 33,3%. El percentatge de persones que van amb bus ha passat del 24,3% al 20,2%. En canvi, el nombre de persones que van a peu creix del 16,8% d’abans al 19,2% d'ara, i també ho fa la bicicleta particular, que passa del 6,5% al 8,1%. L'ús del cotxe —del 13,6% al 28,9%— i l’ús de la moto —del 9,7% al 15,1%— també pugen.
Finalment, en relació amb la valoració de la gestió de l'emergència sanitària, el Baròmetre constata que gairebé un 70% de la ciutadania aprova la tasca realitzada per l'Ajuntament i la situa en la franja de molt bona, bona, normal o regular.
Més informació a la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.