Header Top menu
Una sessió de cinefòrum al metro posarà a debat la violència masclista a l’espai públic
Dilluns 22 a la tarda es projectaran al vestíbul d'Universitat dos curtmetratges d'èxit internacional que conviden a analitzar i repensar conductes. S'ha obert la inscripció per assistir-hi.
Com a avançament del dia internacional contra les violències masclistes, que se celebra el 25 de novembre, el dia 22 vinent tindrà lloc una sessió molt especial de cinefòrum al metro d'Universitat, centrada en la visualització i discussió de les violències masclistes en l'espai públic, i en concret als transports col·lectius. Es tracta d'una iniciativa de TMB en col·laboració amb la consultoria Beethik.
El dia 22, doncs, a partir de les 18 hores, es projectaran al vestíbul d'intercanvi d'Universitat (L1 i L2) dos curtmetratges que s'han seleccionat perquè amb la força de les imatges convidin a repensar l'escala de valors, les actituds davant la vida i la manera de relacionar-nos. L'espai per al públic serà limitat, motiu pel qual per assistir-hi cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a FundacioTMB@tmb.cat.
Un dels dos treballs que es podran veure a la sessió de cine es titula Laps, evoca una situació d'assetjament en el metro de Nova York i va guanyar el premi especial del jurat del Festival de Sundance el 2017 i el reconeixement especial del jurat de l'SXSW Film Festival 2017, entre d'altres distincions. En segon lloc es projectarà Au bout de la rue, una producció francesa que fa referència a l'assetjament sexual que es produeix en l'espai públic i arriba amb l'aval d'un èxit esclatant a YouTube, on acumula 1,7 milions de visualitzacions.
Participació oberta
Després de les projeccions s'obrirà el col·loqui, en el qual participaran algunes persones convidades per la seva experiència en el treball contra la discriminació i per la igualtat de drets (Sira Vilardell, directora general de la Fundació Surt, i Alba Fernández Pous, educadora social, assessora, mentora i col·laboradora en diverses entitats i projectes socials, a més de docent al postgrau de Detecció i Intervenció de la Violència Familiar de la UB), a més de qualsevol assistent que vulgui intervenir-hi.
La iniciativa del cinefòrum neix del ferm compromís de TMB per la igualtat real i efectiva entre homes i dones i de la condemna que fa, com a empresa socialment responsable, de qualsevol comportament que impliqui assetjament sexual o per raó de sexe a les xarxes de transport públic. Tindrà continuïtat, a més, amb una altra acció d'impacte públic que es donarà a conèixer més endavant: una campanya amb la finalitat d'animar les dones a denunciar i posar en coneixement les conductes d'assetjament de què siguin víctimes i, per una altra banda, advertir les potencials persones agressores sobre les conseqüències dels seus actes.
Segons estudis recents, els espais públics són els escenaris més freqüents de les conductes masclistes, i entre els espais públics el transport figura en primer lloc, amb el 21,6% dels casos assenyalats per les dones que n'han estat víctimes.