Header Top menu
Simulacre d'incendi amb ferits a l'estació de metro de Sagrada Família
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han organitzat aquesta passada matinada, fora de l'horari de servei, un simulacre d’incendi en un tren de la línia 2 del metro a l'altura de l'estació de Sagrada Família, a Barcelona, amb un centenar de passatgers evacuats i alguns d’ells ferits.
L’exercici s’ha iniciat quan el conductor del comboi ha detectat fum i ha avisat al Centre de Control de metro (CCM), i aquest ha passat l’avís al Centre de Seguretat i Protecció Civil (CSPC), desencadenant-se a partir d’aquí el protocol d’avisos externs al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT (depenent de Protecció Civil de la Generalitat) i als Bombers de Barcelona.
Un cop els cossos d’emergència han arribat a l’estació s’han desallotjat tots els passatgers del comboi (130 persones aproximadament, entre ells persones amb discapacitat), alguns dels quals han resultat ferits de diversa consideració tant a l’interior del tren com a l’andana i l’estació. Paral·lelament, Bombers de Barcelona ha procedit a realitzar les tasques d’extinció del foc.
Els passatgers ferits han hagut de ser atesos en un primer moment pels Bombers de Barcelona i, posteriorment, pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que els ha assistit i traslladat als centres sanitaris corresponents.
Per la seva banda, el grup d’ordre format pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, han controlat i restringit l’accés a l’estació i han garantit l’arribada dels serveis d’emergències, entre altres tasques.
El Servei de Logística i Operacions Territorials de Protecció Civil de la Generalitat també s’ha desplaçat al lloc per donar suport als grups actuants i ajudar en la creació i coordinació del Centre de Comandament Avançat (CCA).
Els objectius d’aquest exercici han estat conèixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d’emergència real; i comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’Autoprotecció i el Pla d’Emergències de la Generalitat.
Aquest simulacre ha comptat amb la participació d’un centenar d’efectius, entre ells membres de TMB, que han participat amb 15 treballadors més els operadors de les sales CCM i CSPC; Bombers de Barcelona amb 8 unitats i 27 efectius en el lloc del sinistre més els operadors de la sala de control; Mossos d’Esquadra amb 6 vehicles i 14 efectius en el lloc del sinistre (incloent la unitat de subsòl i de seguretat ciutadana) més els operadors de la seva sala de control; Guàrdia Urbana de Barcelona amb uns 15 efectius; Sistema d’Emergències Mèdiques amb 7 ambulàncies i 16 efectius més els operadors de la seva sala de control; i tècnics del servei de Logística i d’Operacions Territorials Protecció Civil de la Generalitat.
També hi han col·laborat l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI-UAB), l'IES La Guineueta i membres del cos de voluntaris de Protecció Civil, que han aportat en conjunt uns 125 figurants, que han representat els passatgers i ferits del tren; i 40 observadors que han avaluat les diverses accions dutes a terme en els diversos escenaris del simulacre.