Header Top menu
El Festival LOOP / The Screen from Barcelona 2011 projecta creacions de videoart al metro
La novena edició del Festival LOOP / The Screen from Barcelona 2011, l'esdeveniment dedicat al videoart en què artistes locals i internacionals del món audiovisual presenten els seus treballs en més de 100 espais de Barcelona, que se celebra enguany entre l'11 i el 21 de maig, arriba per primera vegada al metro de Barcelona.
Concretament, es presenta una selecció de peces audiovisuals en col·laboració amb Johanna Bruckner i Susa Pop del Public Art Lab de Berlín, una plataforma especialitzada en projeccions a l'espai públic urbà que pretén emfatitzar el concepte de transició espacial. Sota el títol "Espais Liminals", entre el 6 i el 21 de maig, a l'estació d'Universitat (L1/L2) es mostraran projeccions constants dels artistes Clemens Wilhelm, Frances Young, Ulu Braun, Gianfranco Foschino i Nina Radic, durant l’horari d’obertura del metro.
Una reflexió sobre l'espai i el temps
Les obres exploren els significats d'aquests espais de pas efectuant transicions en diferents etapes i nivells -un procés que és correspon amb la pràctica diària de canviar de lloc quan la gent es dirigeix cap a les seves destinacions.
Les peces triades per aquesta exposició, juguen amb aquestes condicions de travessia, reflectint l'aspecte transitiu d'una estada espacial, explorant els espais liminars com rituals estructurals, viatjant-hi sempre a través, i caracteritza cada viatge senzill i simbòlic, tal i com està assenyalat a "Les Rites de Passages" del antropòleg francés Van Gennep.
El treball "Sites of Transition", del jove Frances Young, explora la transició com a procés i com a tema, i proposa un paral·lelisme entre l'enregistrament i la reconstrucció de passatges a través de diferents temps i llocs, i els canvis entre els mitjans analògics i els digitals.
“1065591”, de Gianfranco Foschino, emprèn un viatge al misteri de l'espai subterrani. Què denota aquest espai més enllà de les cartografies socials de les persones que canvien i viatgen? Quines classes d'objectes connoten els espais? La vida quieta de la poesia visual de Foschino s’endu l'espectador a un viatge de paciència.
A “I will be your mirror”, Clemens Wilhelm utilitza un mirall per reflectir les mirades indiscretes que l’observen: “entro al metro i m’observen perquè sóc un dels únics estrangers en aquesta megacity de 32 milions de persones. Reflecteixo les mirades fixes amb un mirall que cobreix la meva cara. El espectadors veuen doncs la seva cara en lloc de la meva i això causa confusió i provoca reaccions diferents”.
"The Park", d'Ulu Braun, és un panorama que descriu el recorregut entre els espais domèstics i els espais salvatges, una etapa de transició entre l'ambient urbà i natural. El parc esportiu és una zona autònoma amb les seves pròpies regles: als parcs es poden fer coses que s'escapen dels hàbits quotidians. La peça es realitza a través de tècniques de vídeo que combinen llocs concrets i personatges de la nostra experiència quotidiana: arquitectures, gent i símbols d'un món globalitzat.
El treball de Nika Radic "Get Your Back up off the Wall" mostra una festa europea a la pantalla. El treball reprèn la idea segons la qual l'espai públic permet la coexistència de diverses circumstàncies socials.
Aquesta activitat s'emmarca dins el programa Primavera Cultural de TMB. Per a més informació sobre el Festival LOOP/ The Screen from Barcelona també es pot consultar la pàgina web www.loop-barcelona.com.