Header Top menu
TMB se suma a la plataforma Connectio llençant dos reptes per les àrees de bus i metro
Es tracta d’un servei de Barcelona Activa que dinamitza i promou la innovació oberta entre les empreses de la ciutat per tal d’augmentar-ne l'impacte i la visibilitat.
El Departament d’innovació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) s’ha incorporat a la plataforma Connectio, un servei estable de Barcelona Activa que serveix per connectar empreses a través de la innovació oberta i per dinamitzar la comunitat innovadora de la ciutat. La plataforma funciona recollint el repte llençat per les empreses participants i posant-lo en coneixement de PYMEs o empreses emergents que busquen donar solucions estables a la problemàtica plantejada. En aquest sentit, TMB s’estrena amb dos reptes: un per millorar la formació dels conductors de bus respecte a l’aprenentatge dels recorreguts de les línies, i un altre per optimitzar les condicions climàtiques a les andanes de metro durant els mesos d’estiu.
La unió a CONNECTIO, a més, serveix TMB per fer un pas endavant a l’hora de millorar l’ecosistema en matèria d’innovació ajudant a trobar empreses que donin resposta als reptes i coneixent de primera mà com altres entitats apliquen el factor innovació en les seves directrius.
Millorar la formació a bus
El primer dels reptes publicats per TMB fa referència a la formació del nou personal que arriba a l’àrea de Bus. En l'actualitat, quan els/les conductors/es comencen a treballar, no reben una ruta fixa sinó que van canviant de manera regular fins que després d’un temps tenen opció de triar-ne una de permanent. Aquesta variació pot generar neguit en situacions de treballar sobre rutes no habituals. I és sobre aquest punt que es busca millorar la informació del recorregut que realitzen les nostres línies perquè sigui més amigable i intuïtiu pels conductors i conductores d'autobusos, i aquesta informació estigui adaptada en tot moment als canvis que experimenten les línies.
TMB ja ha intentat abordar aquesta problemàtica creant vídeos per orientar a les persones conductores sobre les diferents rutes. Així i tot, la seva eficàcia es veu minvada per la necessitat constant de mantenir-los actualitzats. Per superar aquestes problemàtiques, es fa necessari replantejar la manera de formar a les persones conductores i proporcionar-los informació actualitzada, millorant així la seguretat i eficiència de la seva conducció.
Menys calor a les andanes
El segon repte aborda el tema de la calor a les andanes de metro. La majoria de línies (L1, L2, L3...) no disposen d’aquesta infraestructura, provocant que es barregi l’aire calent provinent dels túnels amb l’aire de l’andana i, en conseqüència, no es pot climatitzar aquest espai. L’aire calent dels túnels es deu principalment als mateixos trens que generen i desprenen escalfor, i als trens que arriben a l’andana i duen a terme una transferència tèrmica de la temperatura que hi ha als túnels.
Els reptes ja s’han publicat a la plataforma CONNECTIO i ara comencen tot un procés que s’allarga fins al 23 de maig, quan es tancarà la recepció de propostes. Un cop es tanqui aquesta etapa se n’obre una altra fins al 30 de maig, en què s’avaluaran les mateixes i que es tancarà el 17 de juny amb la selecció final d'aquestes.