Header Top menu
Estudiants d’Esade, l’IED i la UPC presenten solucions innovadores als reptes de la Covid
Després de treballar durant mesos i intercanviar coneixements amb els científics del CERN, els equips han presentat els prototips que responen a reptes plantejats per diferents empreses i institucions, inclosa TMB.
La mobilitat urbana i com recuperar la confiança dels usuaris després de la Covid-19 va ser el repte proposat per TMB per a la setena edició del programa Challenge-Based Innovation (CBI), una iniciativa impulsada per @IdeaSquare i el Departament d’Innovació del CERN –l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear– per fomentar que equips multidisciplinaris d’estudiants, amb la col·laboració del professorat i del personal investigador de diverses entitats, treballin en noves solucions per al futur de la humanitat.
Les feines del futur i el model d’ocupació, la transformació de l’educació i l’aprenentatge i la importància de validar la informació per combatre les notícies falses (fake news) han estat els altres reptes als quals han donat resposta vuit equips universitaris, integrats per 42 estudiants d’Esade, de l’IED Barcelona i de la UPC, de 19 nacionalitats.
Després de mesos de treball, seguint el curs a distància amb els professionals del CERN, els equips (dos per a cada repte) han presentat les idees i els prototips desenvolupats, tenint en ment el objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
La mobilitat urbana
Els alumnes que han treballat com recuperar la confiança dels usuaris en el transport públic després de la pandèmia han comptat amb la col·laboració de TMB. L’equip Myrmex ha desenvolupat FUTO° - Modular Public Transport, una proposta que planteja substituir els grans vehcles del metro o del tramvia per pods de conducció autònoma. El projecte respon a la necessitat de crear sistemes de mobilitat més petits i segurs, amb un nombre més reduït de persones per metre quadrat. Aquesta solució permetria, a més, incrementar la freqüència del servei i millorar-ne la gestió.
D’altra banda, l’equip Nicola proposa MobiNou. una solució de micromobilitat semiautònoma per a les persones de més de 65 anys. Es tracta d’un vehicle capaç de transportar-les al llarg d’un trajecte predefinit gràcies a un sistema de guia lineal i un sensor magnètic. A més, disposa d’un detector d’obstacles passiu, amb un disseny UX/UI senzill, i un sistema de geolocalització i monitoratge a través de la xarxa 5G.
Per part d’Esade, hi han participat 16 estudiants del Full-Time MBA, junt amb 10 estudiants dels graus de Disseny de Producte, Disseny d’Interiors, Disseny de Transport, Disseny Gràfic i Motion Graphics de l’IED, i 16 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, concretament del Grau en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i dels màsters en Enginyeria de Telecomunicació i en Enginyeria Electrònica.
En aquesta nota de premsa hi ha més informació de les propostes dels vuit equips d’estudiants.