Header Top menu
Espai Mercè Sala: una dècada apropant la cultura als usuaris del metro
Més d'una quarantena de mostres relacionades amb l'art, el disseny, la fotografia i el patrimoni històric del transport públic han omplert durant 10 anys aquest passadís d'enllaç habilitat com a sala d'exposicions el 2010.
El 10 de juny del 2010 obria portes l'Espai Mercè Sala, una sala d'exposicions que ocupava un passadís d'enllaç entre els dos vestíbuls de la línia 5 de metro de l'estació de Diagonal. La sala es va batejar com a Espai Mercè Sala en homenatge a Mercè Sala Schnorkowski, que va presidir TMB entre 1980 i 1991 i va donar un fort impuls al transport públic metropolità en el període posterior al restabliment de la democràcia.
Aquest espai es va concebre fa 10 anys com un espai obert a la creativitat i a la participació ciutadana en què sovint els continguts tindrien relació amb el transport públic. En aquest sentit, la primera exposició, titulada El pols de la ciutat, va mostrar fotografies fetes per usuaris del metro i l'última fins ara, #CoronaTMB. El transport públic durant la Covid-19 en imatges, està formada per instantànies dels usuaris que aporten la particular mirada de com han viscut els seus viatges en metro i en bus en aquesta nova realitat.
Producció pròpia
En aquesta dècada, l'Espai Mercè Sala ha acollit un total de 43 exposicions de temàtica molt diversa: transport, art, moda, arquitectura, publicitat, natura, disseny, medi ambient, fotografia i història. Les exposicions que han rebut més visitants han estat les pròpies de TMB, vinculades al patrimoni històric del transport públic com El bitllet, si us plau (2013), que recollia més de 300 bitllets de diferents èpoques i objectes del passat relatius als títols del transport de les últimes quinze dècades; La publicitat al transport públic (2013), un repàs a l'evolució de la publicitat a través dels transports barcelonins des del 1870; Propera parada: Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona (2014), que commemorava el 90è aniversari i repassava l'impacte que va suposar la construcció i posada en servei de la primera línia de metro a la ciutat, i, més recentment, Negatius de vidre. Una col·lecció singular de l'arxiu fotogràfic de TMB (2020), una mostra de fotografies en blanc i negre realitzades a començaments del segle XX que abasten diferents moments viscuts a Barcelona relacionats amb el metro, el bus i el tramvia.
També cal fer menció de mostres molt exitoses produïdes per entitats externes com ara Joan Miró. Apunts, produïda per la Fundació Joan Miró (2012), Pingüins emperador, de National Geographic (2014), i Metròpolis verda, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (2016).
L'Espai Mercè Sala també ha esdevingut una sala d'exposicions més de Barcelona i s'ha afegit des dels inicis als circuits i a les iniciatives de ciutat com la Nit dels Museus, el festival DOCfield, el Dia Sense Cotxes i l'Open House Barcelona obrint excepcionalment les seves portes en caps de setmana, fins a la matinada o bé acollint exposicions temàtiques relatives a aquests esdeveniments.
Exposició de pintura a Diagonal l'any 1971
L'Espai Mercè Sala té un precedent com a sala d'exposicions a la mateixa estació de Diagonal. I és que la cultura ja tenia un espai a la xarxa de metro fa gairebé 50 anys. No al mateix lloc que ocupa actualment l'Espai Mercè Sala, sinó en un dels vestíbuls. I la prova gràfica és aquesta. Una fotografia on podem veure l'ús cultural que es va donar en aquest espai de l'estació de Diagonal, on es va instal·lar una exposició de pintura el mes de setembre de l'any 1971.
Exposició de pintura que es va fer al vestíbul de Diagonal el setembre del 1971 / Foto: Arxiu TMB
- ConceptesCulturalCuriositatsHistòricInstitucionsTMBLlocsDiagonalEspai Mercè SalaAnys2020