Header Top menu
Crònica d’un viatge: l’espai digital que et fa coprotagonista dels 100 anys de bus
El nou apartat del web del Centenari de la primera Xarxa de Bus a Barcelona, a més de ser dipositari de la memòria històrica del servei d’autobusos, esdevé també un recurs interactiu en creixement continu.
El web del Centenari de la Xarxa de Bus de Barcelona continua integrant nous recursos. L'últim d'incorporar-se ha estat el microsite Crònica d’un viatge. Aquest espai digital permet a l’usuari escollir entre quatre formes (Trajecte, Històries, Participa i Cronologia) d’apropar-se a la memòria del servei d’autobús de la capital catalana o, el que és el mateix, al precedent de la xarxa actual, operada per TMB.
El recorregut és una oportunitat per descobrir el fons de vehicles històrics de la Fundació TMB, i també una part destacada de l’arxiu fotogràfic de la Fundació. Un dels avantatges sobre un espai a l’ús és que el viatge virtual que fa l’usuari està contextualitzat (en la història del transport públic i també en la de Barcelona) i compta amb un enfocament lúdic i didàctic. L’altre és que permet una aproximació des de les vivències personals.
Compartir testimonis
A l’apartat Participa, els i les internautes trobaran tres preguntes que permetran que els seus testimonis també formin part del centenari. D’una manera molt senzilla, fins i tot amb la possibilitat de practicar abans d’enviar la versió definitiva, podran respondre (en format text, vídeo o àudio) quins llocs que hagin descobert viatjant en bus recomanarien (Descoberta); quins records tenen viatjant en bus a la seva infantesa (Records), i com s’imaginen aquesta xarxa de bus centenària quan sumi cent anys als cent que ja té (Futur).
L’aproximació vivencial a la xarxa també s’aconsegueix des de l’opció de navegació Trajecte, un recorregut en format storytelling en què, a través dels records de tres usuaris ficticis (Laia, Pepa i Oriol) i de les seves famílies coneixem aspectes del servei al llarg del temps, per exemple, sobre accessibilitat (el 100% dels vehicles estan adaptats), noves línies (com la semidirecta X1, inaugurada el 2021), etc.
Del Tilling-Stevens al bus d’hidrogen
Els dos apartats que més copsaran l’atenció dels aficionats a la història seran, amb tota probabilitat, Cronologia i Històries. El primer és una línia de temps amb fotografies interactives. S’inicia amb els fets que van precedir el naixement de la xarxa (la inauguració per part de La Catalana de Ómnibus de la primera línia d’autobusos de Barcelona, el 1906, que l’Ajuntament ordenarà tancar dos anys després) i arriba fins als nostres dies (amb la menció a la celebració aquest 2022 del centenari i a la fita que suposa que el 70% de la flota sigui ja de baixes o zero emissions).
També passat i futur conviuen a Històries. Es tracta de 101 píndoles (amb vocació de ser-ne més amb el pas del temps) de continguts (en format fotogràfic o de vídeo, majoritàriament) agrupades en set temàtiques: Els autobusos, Qui ens mou, Teixint la ciutat, Innovació, Tothom a bord, Allò que ens mou i Cent anys de cultura.
Es tracta d’una oportunitat única per voltar per imatges històriques (del Tilling-Stevens, emblema del centenari, d’altres vehicles històrics com el Chausson o el Dodge, de professions desaparegudes, com la de cobrador, o dels antics uniformes de conductor, entre moltes d’altres). També de veure de prop l’evolució de les tecnologies i del servei, o de recordar com de propers han estat sempre la xarxa de bus i el pols cultural de Barcelona. Sense oblidar joies com un retall de diari de La Vanguardia del 1906 que recull l’estrena de la línia de La Catalana.
Crònica d’un viatge està integrat al web que TMB ha dedicat al centenari de la xarxa.