Oriol Pàmies

L’ús del transport públic va créixer globalment un 18% entre el 2000 i el 2015

Segons un informe estadístic de la UITP, la població urbana dels 39 països més desenvolupats fa cada any 243.000 milions de viatges en modes de transport col·lectiu, 121 per persona.

L'Associació Internacional del Transport Públic (UITP) ha publicat els resultats d'un estudi estadístic sobre l'evolució de la demanda dels operadors al segle XXI, a partir de les dades recollides en 39 països de quatre continents. La principal conclusió és que en 15 anys l'ús del transport públic urbà ha avançat un 18%.

Els països analitzats son els 27 de la Unió Europea, els Estats Units, Canadà, Brasil, Rússia, Ucraïna, Turquia, la Xina, Singapur, Corea del Sud, Japó, Austràlia i Nova Zelanda. La UITP els va triar per volum de població i el desenvolupament dels seus sistemes de transport.

El 2015 la població urbana d'aquests països va fer 243.000 milions de viatges amb transports públics, un 18% més que el 2000. La mitjana resultant és de 121 viatges per persona. Tot i que cada país o grup de països segueix tendències diferents, la UITP apunta que el factor més comú és el de l'increment del paper central del transport públic col·lectiu en la mobilitat urbana.

De fet, en 24 dels 39 països analitzats la mitjana de viatges per persona ha augmentat o almenys s'ha mantingut estable des de començament de segle. Entre els estats més grans, de 30 milions d'habitants o més, al Japó és on el 2015 es van fer més viatges anuals per persona, 246, seguit de prop per Corea del Sud, amb 236. Espanya és a la zona de cua d'aquesta classificació, amb 99 viatges per persona i any, només per davant dels EUA, on se'n van fer 40.

La situació d'Espanya en el grup de països amb baixa demanda i amb un balanç negatiu del 16% en aquests 15 anys s'explica, segons els analistes de la UITP, perquè el punt de partida era modest i a més s'ha vist afectada per la crisi econòmica, que ha fet encongir la mobilitat a partir del 2008.

En aquest enllaç es pot consultar el document Urban public transport in the 21st century de la UITP.

Darrera modificació: 
28.11.2017
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies