Redacció

L’ATM aprova la T-usual, la T-casual i la resta de tarifes del transport públic per al 2020

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han ratificat el nou esquema tarifari del sistema integrat, que rebaixa els preus dels abonaments mensuals i per a joves.

El consell d’administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va aprovar ahir les noves tarifes del sistema integrat de l’àrea de Barcelona que entrarà en vigor l’1 de gener del 2020 per simplificar la gamma de títols, afavorir els usuaris habituals i captar-ne de nous amb vista a reduir emissions contaminants associades a la mobilitat privada.

Així, amb el canvi d’any s’estrenarà un nou títol, la T-usual, vàlid per a viatges il·limitats durant 30 dies des de la primera validació, que substituirà la T-mes amb un preu un 25% inferior: 40 euros per a una zona. Aquesta targeta personalitzada (només pot pertànyer a una persona) està cridada a ser la referència del sistema tarifari a partir d’ara, en comptes de la T-10, que desapareixerà i serà substituïda per la T-casual, unipersonal i vàlida per a 10 viatges al llarg d’un any, que per a una zona tindrà un cost d’11,35 euros. També deixaran d’existir la T-50/30, la T-70/30 i la T-trimestre.

Juntament amb la T-usual, l’ATM aposta per potenciar la T-jove per a menors de 25 anys, vàlida per a viatges il·limitats durant 90 dies, rebaixant-ne el preu un 25%, fins als 80 euros per a la zona 1. Es mantenen la T-16, gratuïta i amb les despeses de gestió inicial també de franc, per als menors de 16 anys, i els títols socials per a famílies monoparentals i nombroses, excepte l’abonament trimestral, que s’elimina. Els títols socials de l’AMB i FGC mantenen les característiques actuals. I les persones en atur que reuneixin les condicions requerides podran obtenir una T-usual, per a 30 dies, per 9,95 €.

Nova T-familiar per a vuit viatges en 30 dies

L’ATM ha aprovat a més la creació d’un nou títol denominat T-familiar, que permetrà fer vuit viatges en 30 dies consecutius des de la seva primera validació. Tindrà un preu de 10 euros per a una zona tarifària i entrarà en vigor l’1 de març. Serà una targeta de caràcter multipersonal que no requerirà cap acreditació i per tant es podrà compartir.

Altres novetats són la creació de la targeta multipersonal T-grup, per a 70 viatges durant 30 dies, a un preu de 79,45 euros per a una zona, i l’actualització dels preus de la T-dia, a 10,50 euros, el bitllet senzill, que passarà a valer 2,40 euros, i el bitllet aeroport, que en costarà 5,15, sempre per a una sola zona.

Com és habitual, les targetes i abonaments del 2019 seran vàlides encara fins a la data de caducitat. Les T-10 funcionaran com a multipersonals fins al 29 de febrer del 2020.

Les administracions cobriran prop del 59% del cost

Amb els canvis de títols i tarifes de 2020, les administracions públiques “continuen fent una aposta clara pel transport públic i la seva promoció entre la població”, segons indica l’ATM en un comunicat. El coeficient de cobertura, és a dir, la part del servei que les administracions cobreixen amb les seves aportacions, va en ascens: va ser el 54,72% el 2018, el 58,38% aquest 2019 i es preveu que pugi al 58,84% el 2020. En conseqüència, la part del cost del sistema que es cobreix amb les tarifes és decreixent en aquest trienni.

Més informació a la nota de premsa de l’ATM.

Darrera modificació: 
13.12.2019
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies