Header Top menu
L’intercanviador de Diagonal acull un mapa de metro feminitzat rebatejant cada estació amb el nom d’una dona
En el marc del 8M i de la campanya ‘Barcelona. Ciutat de Dones’, l’alcaldessa de Barcelona i la presidenta de TMB han presentat un mapa en homenatge a algunes de les dones que formen part de la història de la ciutat
El mapa de metro de Barcelona s’ha feminitzat aquest 8M, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, per retre homenatge a 153 dones que són història de la ciutat, tant per la seva tasca en el passat com en l’actualitat. L’acció es pot veure en un mapa a l’intercanviador del metro de Diagonal (L3/L5) que es pot visitar durant aquesta setmana i que ha estat presentat aquest matí per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de TMB, Laia Bonet, junt a algunes de les 153 dones que tenen el seu nom en aquest mapa.
L’acte s’emmarca en la campanya “Barcelona. Ciutat de Dones” i està inspirat en el conegut City of Women que l’escriptora Rebecca Solnit va fer per a les ciutats de Nova York i Londres.
La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, ha recordat “el compromís de TMB amb el desenvolupament sostenible i equitatiu de la societat, així com en la igualtat i la perspectiva de gènere en un sector com la mobilitat i el transport públic, històricament masculinitzats”. A més, Bonet ha recordat que “treballem per fer dels nostres transports públics espais segurs per a tots els col·lectius, especialment els més vulnerables, com les dones” i, en aquest sentit ha especificat que “des de TMB fem moltes accions concretes per transformar la realitat” fent menció al desplegament de càmeres a la xarxa de metro i bus, així com la incorporació d’agents violeta, entre altres accions.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat durant l’acte que amb aquest acte “fem una acció simbòlica de reconeixement i de reivindicació, i d’amor per dones que ens han fet avançar”. Colau també ha destacat que “Barcelona és una ciutat feminista perquè té un moviment feminista molt potent, que ve de lluny”.
Lluita contra l’assetjament
En la línia de les polítiques de dona i diversitat impulsades per TMB, hi ha un ferm compromís amb la lluita contra l’assetjament sexual i la millora dels espais de la xarxa de transport de TMB com a espais segurs. Per això, TMB completarà, d’aquí a l’any 2025, la instal·lació de càmeres –que actualment ja són més de 8.400 càmeres (entre trens i en estacions) – amb transmissió en temps real a tots els trens de la xarxa de metro, i seguirà amb la instal·lació d’enllumenat LED, que dobla la mitjana de nivells lumínics actuals (i que és el tipus de llum que recomanen directives europees). Pel que fa la xarxa d’autobusos, 530 autobusos ja porten les noves càmeres de videovigilància que permeten gravar en temps real, i es continuarà amb la instal·lació de càmeres fins arribar a un total de 4.500 per cobrir tota la flota de bus de TMB abans de que finalitzi l’any 2023.
En aquest compromís també hi ha l’adhesió el passat abril a la Xarxa Violeta de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que ha propiciat que a les estacions de metro que donen servei al municipi s’hagin col·locat punts violeta durant els dies d’afluència massiva de passatge, com ara la revetlla de Sant Joan, la festa major, el Rock Fest, etc. De moment ja s’han atès més de 200 persones en aquests punts violeta a la xarxa de metro.
Des de TMB es segueix fomentant tot tipus d'accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica en línia al Pla Estratègic de la companyia que preveu diverses accions. De fet, TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.
Atracció del talent femení
Ara també s’estan implementant actuacions orientades a l’atracció i la potenciació del talent femení. Actualment, TMB compta amb una plantilla conformada per 6.707 homes i 1.809 dones, de manera que les dones representen el 21% del total. Tenint en compte aquestes xifres, els darrers processos de selecció han incorporat clàusules per potenciar la incorporació de dones a les plantilles, essent l’acció més innovadora en aquest sentit la reserva per a dones d’un 40% de les places convocades en el recent procés de selecció per a conducció d’autobusos.
Com a reforç d’aquestes iniciatives de selecció de personal, treballadores de la companyia han posat cara i veu a la campanya, amb disseny propi, ‘Si som iguals, som millors’, amb la qual convidaven altres dones a sumar-se al projecte TMB. Els programes de pràctiques i les accions de ‘mentoring’ (tutoria) dins l’empresa (amb la voluntat d’identificar, captar i retenir el talent femení) també formen part d’aquesta línia estratègica de TMB.
Premi de la UITP
TMB va rebre al 2022 el reconeixement a les seves polítiques i accions amb el premi de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP) que va atorgar a TMB el premi al treball envers la diversitat, la inclusió i la igualtat de gènere, amb especial consideració a la línia d’actuació contra l’assetjament i l'LGTBI-fòbia al transport públic.