Autor
Oriol Pàmies

En marxa la celebració del Centenari de la Xarxa de Bus (1922-2022)

Aquesta setmana hem recordat la fundació de la CGA, l’empresa amb què va començar tot, i hem anat a la presentació del llibre que resumeix un segle d’evolució de l’autobús urbà a Barcelona.

Aquesta setmana ha començat formalment la commemoració del Centenari de la Xarxa de Bus, que recorda l’establiment de les primeres línies de la Compañía General de Autobuses (CGA), el 1922, i el procés que les ha convertit en un transport públic essencial i altament valorat a l’àrea de Barcelona. TMB ha preparat un extens programa d’activitats i ha dissenyat una campanya de comunicació per diferents canals, sobretot digitals, per difondre l’efemèride.

El tret de sortida l’ha marcat la data del 22 de març, en què 100 anys enrere es constituïa la CGA, l’antecedent de la societat Transports de Barcelona, una de les integrants del grup TMB. Ho vam recordar amb un article al TMB Notícies.

L’endemà es presentava al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el llibre Els autobusos a Barcelona: 100 anys fent xarxa (1922 - 2022), escrit per Ricard Fernández i Valentí, gran coneixedor de la història del transport públic i de la ciutat de Barcelona, que ha estat editat per Efadós, TMB i l’Ajuntament de Barcelona. El volum fa un exhaustiu recorregut històric que beu de les fonts, tant documentals com gràfiques, dels arxius de la Fundació TMB.

Recordem que anteriorment ja hi va haver referències al Centenari en la Cavalcada de Reis de Barcelona, en la qual van desfilar quatre vehicles històrics de la Fundació TMB, i en el procés de renovació de la uniformitat de la plantilla iniciat al febrer amb un procés de participació interna. El 16è Concurs de Relats Curts, actualment en marxa, ha incorporat la temàtica dels 100 anys de xarxa d’autobusos com a font d’inspiració literària.

Recuperació del Tilling-Stevens

A partir d’ara s’aniran succeint les activitats, tant presencials com digitals, relacionades amb el Centenari de la Xarxa de Bus. Hi haurà presentacions de més llibres, exposicions, concursos, recorreguts amb vehicles històrics... Precisament, la peça central de la celebració serà la recuperació del Tilling-Stevens TS3A amb imperial, un dels emblemàtics autobusos de color vermell procedents d’Anglaterra amb què la CGA va començar l’explotació de les seves línies el 1922. La Fundació TMB, amb assessorament especialitzat, està en la fase final d’un procés laboriós en què s’han recuperat el màxim d'elements i reconstruït els necessaris perquè l'autobús tingui el mateix aspecte i estigui en condicions de circular com fa cent anys.

Per saber més coses del Tilling-Stevens i la història dels autobusos de Barcelona, i estar al corrent de les activitats que s’organitzen, el web corporatiu de TMB ha creat una secció monogràfica que ja es pot consultar i anirà ampliant-se amb materials, dates i enllaços. S'hi pot descarregar el cartell oficial del Centenari, obra de Laura Carrillo, empleada del departament de logística de vendes i recaptació.

En paral·lel, ha començat una campanya amb el lema 100 anys de bus, 100 anys apropant-te al futur, que ja té presència en les xarxes socials —on la conversa s’agrupa amb l’etiqueta #100AnysBus—, al web corporatiu, MouTV, plafons digitals de la xarxa de metro i altres canals.

Els mitjans de comunicació s'estan fent ressò de la commemoració, en especial de la recuperació del Tilling-Stevens. Com a exemple compartim el clip que es va emetre al TN Comarques de TV3 dimecres passat.

El Centenari de la Xarxa de Bus compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ATM i l’AMB i la col·laboració de les empreses Man, Irizar e-mobility, Volvo, Evobus, Solaris, BYD i CaetanoBus així com Iberdrola, Endesa, CaixaBank, Vueling i l’ONCE. Patrocinen autobusos clàssics de TMB les empreses Moritz, Cacaolat i Letona.

Darrera modificació
divendres, març 25, 2022 - 13:11

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/marxa-celebracio-centenari-de-xarxa-de-bus-1922-2022