Autor
Redacció

Nova operació policial contra els grups de vàndals ferroviaris a tot Espanya

Els últims dos anys els grafiters han causat danys en 1.172 trens a la xarxa de metro, 83 dels quals mentre circulaven amb passatgers.

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han resolt 422 delictes de danys en ferrocarrils de tot l’Estat espanyol, 323 dels quals a Catalunya, en una operació en la qual s’han detingut un total de 25 presumptes vàndals ferroviaris a Catalunya, Madrid, Fuenlabrada, Burgos, Lleó, València, la Corunya i Oriola, segons va informar la policia catalana en un comunicat.

Els fets van tenir lloc entre els anys 2020 i 2021 i s’estima que els danys ocasionats en els vehicles de les xarxes de tren i metro ascendeixen a 1.670.000 euros a tot l’Estat, dels quals 1.370.000 euros es concentrarien a Catalunya.

L’operació s’ha desenvolupat en dues fases. La primera va tenir lloc a partir del 31 de gener del 2022 i es va centrar en la localització de persones que residien a Madrid, Fuenlabrada, Burgos, Lleó, València, la Corunya i Oriola. Entre el 15 i el 17 de febrer, s’ha dut a terme la segona fase del dispositiu, centrada a Catalunya, en la qual han participat agents de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) dels Mossos d’Esquadra i agents de la Policia Nacional. Com a resultat, s’han detingut 13 grafiters multireincidents a la xarxa ferroviària, considerats els més actius a Catalunya, i s’han resolt 80 delictes de danys.

Fins ara, a tot l’Estat espanyol, hi ha 25 persones detingudes i se n’han denunciat 35 més. L’operació continua oberta per tal de localitzar i detenir altres implicats en els fets investigats.

TMB ha col·laborat activament en la tasca d’investigació que ha donat lloc a aquesta brillant actuació contra els grafiters ferroviaris. A partir d’una operació anterior, en la qual es van detenir 103 persones com a presumptes autores de delictes de danys en trens comesos durant l’any 2019, valorats en més de 22 milions d’euros, operadors i forces policials van fer un seguiment d’aquest tipus de criminalitat per determinar l’autoria de nous danys en trens, principalment a Catalunya.

Un cop identificats els autors i a causa de la gran mobilitat geogràfica d’aquests delinqüents, els agents van dur a terme una àmplia tasca d’investigació per tenir coneixement de tots els fets en els quals haguessin pogut participar arreu del territori espanyol. Per aquest motiu es va establir des del mes de setembre del 2020 aquesta operació conjunta, gràcies a la qual s’ha aconseguit identificar els principals presumptes autors de delictes de danys en vagons de tren de l’estat espanyol.

Activitat organitzada amb greus impactes

El vandalisme ferroviari per part de grups organitzats no ha cessat durant la crisi sanitària a pesar de les restriccions de mobilitat imposades. Només a la xarxa de metro de Barcelona, entre el 2020 i el 2021 es van registrar 1.095 intrusions de grafiters amb resultat de murals sobre trens, a part de moltes més que van poder ser frustrades per les mesures i efectius de seguretat, segons les dades de TMB. D’aquests atacs, 83 es van produir sobre trens en circulació, cosa que va causar perjudicis als usuaris i en la prestació del servei.

Com a conseqüència de les actuacions dels grafiters, els últims dos anys van resultar vandalitzats 1.172 trens amb 79.615 metres quadrats de pintades murals, la superfície equivalent a vuit camps de futbol. Pel que fa a l’impacte econòmic, TMB va destinar 2,9 milions d'euros a la neteja de murals en trens, cost que s'incrementa fins a uns 6 milions sumant-hi la vigilància específica, la  reparació i substitució de càmeres de seguretat, portes, trapes, parets i pous; el repintat dels trens, necessari després de diverses neteges; el deteriorament ambiental que provoca l'eliminació de la pintura a les cotxeres; el cost de les actuacions judicials i la pèrdua d'ingressos causada per l’afectació en el servei de metro.

Forat tipus 'butrón' practicat per vàndals al túnel de la línia 1 per introduir-se al taller de la Sagrera / Foto: TMB

Un detingut 'in fraganti' a Canyelles

Les accions dels vàndals, per pintar murals o de preparació, són diàries. Com a exemple, la setmana passada en 24 hores se’n van detectar quatre a la xarxa de metro de Barcelona. Divendres a tres quarts de sis del matí van ser localitzats dos grafiters a l’apartador de Canyelles, un dels quals va poder ser detingut a l’exterior per vigilants de seguretat i posat a disposició policial.

Una hora abans un altre grup havia pintat un cotxe d’un tren estacionat a Jaume I i havien fugit abans de l’arribada de l’equip de seguretat. Amb poca diferència de temps es va detectar una altra intrusió a Ciutat Meridiana, la vandalització d'una porta d'emergència i sistemes de seguretat a la cua de maniobres d’Hospital de Bellvitge i el trencament d'una reixa d'un pou de ventilació a Congrés.

Darrera modificació
dilluns, febrer 21, 2022 - 15:46
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/nova-operacio-policial-contra-grups-de-vandals-ferroviaris-tot-espanya