16.09.2021
Autor
Premsa TMB

TMB planteja un ambiciós Pla Estratègic per liderar la mobilitat en l'horitzó del 2025

Subtítol

El pla, que preveu portar el 65% dels desplaçaments al transport públic enfront del vehicle privat, ha estat presentat avui al Consell Assessor com a pas previ a l’aprovació definitiva pel Consell d’Administració

La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, i el conseller delegat, Gerardo Lertxundi, s'han reunit avui amb el Consell Assessor per estudiar la darrera versió del nou Pla Estratègic, que serà aprovat pròximament  pel Consell d’Administració. Aquest pla  té com a horitzó el 2025 i “té la visió que l’any 2025 TMB sigui la principal empresa de serveis de mobilitat del país, liderar la mobilitat sostenible i aconseguir que el 65% de desplaçaments a Barcelona es facin en transport públic” convertint-se en la companyia capdavantera en serveis integrals de mobilitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, segons ha explicat Alarcón.

En aquest sentit, el pla té entre els seus objectius “arribar a 2,3 milions de viatges diaris en feiner a les xarxes bus i metro” xifra que suposarà un 10% més que a l’any 2019, quan es va arribar al màxim de viatgers en transport públic segons ha anunciat el conseller delegat, Gerardo Lertxundi, qui ha assegurat que “volem participar en solucions integrades de transport amb altres serveis de mobilitat sostenible”.

El Consell Assessor de TMB es va constituir el passat mes de maig, coincidint amb el procés d’elaboració del Pla Estratègic. Es tracta d’un òrgan consultiu que té com a objectiu afavorir un diàleg permanent amb els grups d’interès per  contribuir a millorar la gestió de l’empresa. Està integrat per 22 persones de reconegut prestigi i experiència, representants de les organitzacions i sectors més significatius de la societat de la metròpolis Barcelona (veure membres aquí). La reunió d’avui ha comptat amb tots aquests experts i el primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, que ha assenyalat la importància del transport públic i la mobilitat sostenible per a la ciutat de Barcelona.

Imatge
Els membres del Consell Assessor de TMB avui al Pavelló Mies Van der Rohe / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Els membres del Consell Assessor de TMB avui abans de la reunió al Pavelló Mies Van der Rohe / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

El Pla Estratègic de TMB, que es projectarà sota la marca TMB2025, és fruit d’un treball intens realitzat durant els últims mesos I recull les aportacions de diferents àmbits de participació: del Consell d’Administració, d’alcaldes metropolitans, administracions vinculades al transport,  Consell Assessor, Comitès d’Empresa de Metro i Bus, equips tècnics i de direcció de TMB, etc. En paral·lel s’han analitzat els models de diferents ciutats referents en mobilitat d’arreu d’Europa.

Nous serveis de mobilitat

TMB contempla posar en marxa nous serveis com les bicicletes i els vehicles compartits amb una clara aposta per la sostenibilitat que configurarà l’organització en un referent mundial de mobilitat des de la vocació de servei públic. Un ambiciós objectiu que s'acompanya de diferents accions on TMB fa un altre pas cap a una companyia de mobilitat més sostenible, apuntant a una reducció de 17.000 tones de CO2 el 2025. “TMB ha de ser una empresa sostenible, descarbonitzada, accessible, equitativa, que cobreixi les necessitats de la mobilitat” ha afirmat la presidenta de TMB, qui ha recordat també que la companyia “genera 27.877 llocs de treball de forma directa i indirecta”.

Més sostenibles i més accessibles

TMB té un paper capdavanter en la mobilitat sostenible que enfortirà amb una reducció del consum energètic en metro d’un 6% mitjançant l’aplicació de tecnologies que permetin recuperar la pròpia energia generada pels trens. A més, un dels projectes contempla l’ús de l’energia elèctrica de la xarxa de metro per alimentar la càrrega dels autobusos aconseguint un estalvi en el cost.

Es continuarà amb la transformació de les estacions de metro perquè el 100% d’elles siguin accessibles l’any 2024. El Pla inclou millores concretes tant a la xarxa de metro com la de bus. Pel que fa a metro, algunes de les accions més destacades són: la posada en servei del tram central de la línia 9, la incorporació de 96 nous trens per a ampliacions de xarxa, dues noves estacions a Badalona (L1), dues a Esplugues (L3) i tres a Barcelona (L4)

Respecte al bus, el pla preveu una millora de l’eficàcia de la xarxa de bus assolint un increment del 10% de la velocitat comercial en les principals línies i eixos que afecten el 85% dels clients, mitjançant la implantació de millores com la prioritat semafòrica, la creació de més carrils bus, la millora de les vies...

La companyia de Bus incorporarà 508 autobusos d’energies netes dels quals 233 seran elèctrics i 46 d’hidrogen. L’aposta per un futur més verd es tradueix també en l’impuls i posada en servei d’una hidrogenera oberta a l’ús públic i la construcció d’una cotxera verda a Zona Franca, per a 550 vehicles, digitalitzant la gestió i les operacions, l’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables.

També es preveu un projecte pilot de bus d'última milla amb vehicle autònom al polígon industrial de la Zona Franca, i es projecta el servei del bus a la demanda en 20 línies de proximitat que donaran servei a 50 barris,

Totes aquestes millores a la xarxa de bus i metro arribaran mentre se celebren els centenaris d’ambdues, la de bus al 2022 i la de metro al 2024.

Tecnologia al servei del ciutadà

En el nou Pla Estratègic, TMB contempla una mobilitat més personalitzada gràcies al desenvolupament complet de la T-mobilitat que incidirà en la millora de  pagament amb els sistemes més actuals i una optimització de canals d’informació.

En l’àmbit tecnològic, el nou pla de TMB també comportarà una modernització i digitalització de les xarxes i serveis de metro i bus, millorant la videovigilància, la seguretat, els sistemes d’informació al client i el manteniment digital, entre altres qüestions.

TMB treballa en paral·lel en el seu nou Pla de Responsabilitat Social per contribuir decididament a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. També es referma el compromís de TMB per establir pràctiques específiques per facilitar la contractació de dones a la empresa, així com la promoció del talent femení intern.

Negocis internacionals per millorar el transport a Barcelona

Pel que fa als seus negocis corporatius, TMB creixerà en el negoci exterior, tant de consultoria com de projectes integrals, així com en els serveis de Hola Barcelona, el Bus turístic i el telefèric. Uns ingressos addicionals que permetran seguir millorant el finançament del transport públic i que repercutiran directament en la millora dels serveis integrals de mobilitat que oferirà TMB.

Aquest Pla Estratègic situa TMB com a referent mundial en mobilitat només uns anys abans que precisament Barcelona aculli l’organització del Congrés Mundial de la UITP l’any 2023.

Darrera modificació
17.09.2021
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-planteja-ambicios-pla-estrategic-liderar-mobilitat-lhoritzo-2025