Autor
Redacció

Així veia la premsa humorística del segle passat els clàssics tramvies de Barcelona

El dibuixant Opisso, considerat  un crònista gràfic de la societat barcelonina, es va inspirar en els tramvies per més d'uns dels seus acudits costumbristes

El blog de Jordi Font-Agustí Arte y Ferrocarril publica, coincidint amb el cinquantenari de la clausura de l'última línia de tramvies de Barcelona, un carrusel de tires còmiques i acudits gràfics de la premsa satírica catalana inspirats en el tramvia i els seus usuaris, entre els quals algunes vinyetes del cèlebre dibuixant Opisso.

Aquest carrusel consta d'il·lustracions que s'han de situar en el context de l'època (algunes es considerarien sexistes avui) i són un exemple de com eren reflectits en dibuixos no ja els tramvies, sinó la ciutadania barcelonina, pels historietistes del moment. Estampes costumistes algunes, crítiques d'altres, còmiques totes, remeten a un temps que ja és passat, que ja és història, com els mateixos tramvies.

L'artista i il·lustrador Ricard Opisso (1888-1966) era membre del grup dels Quatre Gats. Immers en el Modernisme i les avantguardes del segle XX, Opisso és un autèntic cronista gràfic de la societat, que copsa amb ironia i humor en els seus dibuixos, publicats en diverses revistes catalanes i franceses.

Darrera modificació
dimecres, març 24, 2021 - 08:05
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/aixi-veia-premsa-humoristica-segle-passat-classics-tramvies-de-barcelona