Autor
Oriol Pàmies

Membres de l'ONCE proven l'aplicació NaviLens com a guia virtual en el transport

TMB i l'organització de cecs han concertat tres jornades de divulgació i assajos sobre el terreny que inclouen recorreguts per la línia 9 Sud de metro, la línia H12 d'autobús i les oficines de la Zona Franca.

Des del febrer passat, TMB té en marxa en part de les seves xarxes de metro i autobusos una prova pilot del sistema NaviLens, basat en els codis bidimensionals ddTags, com una possible eina per potenciar l'autonomia personal dels usuaris. Combinant l'aplicació NaviLens al mòbil i les etiquetes situades a les parades i estacions, el viatger rep orientacions precises per fer el seu trajecte amb seguretat, una prestació que pot beneficiar tota mena de persones, però sobretot les persones cegues o amb baixa visió i en general les que tenen alguna discapacitat.

En el marc del període de proves per avaluar el potencial i l'eficàcia de NaviLens, el departament d'Accessibilitat Universal de TMB ha concertat amb l'ONCE tres jornades de divulgació i valoració del sistema que s'estan desenvolupant entre la setmana passada i l'actual. Les sessions, en què participen tècnics i afiliats proposats per l'ONCE, consten d'una presentació del sistema a càrrec de l'empresa creadora, Neosistec, i d'un recorregut guiat per posar-lo en pràctica en situacions reals i comprovar-ne l'operativitat.

Línia 9 Sud i parades d'autobús de la Gran Via

La part pràctica de la jornada transcorre primerament a la línia 9 Sud de metro, en què les principals estacions (Aeroport T1, Aeroport T2, El Prat Estació, Fira, Europa / Fira, Can Tries / Gornal, Torrassa, Collblanc i Zona Universitària) estan equipades amb les etiquetes de NaviLens. A continuació el grup fa un recorregut amb la línia H12 (Gornal - Besòs / Verneda) de la nova xarxa de bus, les parades de la qual estan totes etiquetades.

Finalment, el grup recorre l'edifici corporatiu de TMB a la Zona Franca, com a exemple de les possibilitats de NaviLens per facilitar la mobilitat de persones amb discapacitat en instal·lacions diferents dels transports públics.

Les impressions i aportacions dels assistents a les jornades seran tingudes en compte en el procés de valoració de la prova pilot, que continuarà desenvolupant-se al llarg de tot l'any 2018, i per a la posterior millora del sistema. De fet, tothom hi pot participar: només cal descarregar i instal·lar al mòbil l'aplicació NaviLens, que es troba disponible de forma gratuïta tant per a telèfons iPhone com per a dispositius Android en les respectives botigues d'aplicacions. El retorn es pot fer a través dels canals de relació habituals.

Imatge
Participants a la prova del sistema NaviLens a l'exterior de l'estació Fira de la línia 9 Sud de metro / Foto: ONCE

Final de la jornada a la seu corporativa de TMB / Foto: ONCE
 

Darrera modificació
dimarts, maig 15, 2018 - 08:07
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/membres-de-lonce-proven-laplicacio-navilens-com-guia-virtual-transport