Autor
Oriol Pàmies

Deu detalls a tenir en compte en el transport públic aquest començament de curs

La tornada avui dels escolars a les aules suposa el restabliment de moltes rutines, també les de mobilitat. Recollim en una llista alguns canvis que s'han produït respecte al juny.

Les xarxes de metro i autobusos de TMB estan a punt per a l'inici del curs escolar 2017-2018, avui dimarts 12 de setembre. Totes dues xarxes desplegaran la seva oferta d'hivern (145 trens i 834 autobusos en hora punta) per satisfer la demanda, que s'espera que s’acosti a la xifra de 2 milions de viatges (prop d'1.300.000 al metro i més de 700.000 al bus) entre les 5 del matí i la mitjanit, en els 11 municipis metropolitans en què tenen presència.

L'estiu ha servit per avançar en actuacions de millora que o bé s'han completat o bé estan en una fase molt avançada. Les repassem a continuació, junt amb el recordatori dels canvis que van associats amb el final de la temporada.

1. Reestrenem el sector Besòs de la línia 1 de metro. Durant 32 dies, TMB ha renovat 4 quilòmetres de via simple, el drenatge i un aparell de via situat a Santa Coloma. L'obra, que es va acabar el 31 d’agost, ha suposat una inversió de 4,5 milions d'euros.

2. Posada al dia de la línia verda. En dues fases, s'ha fet una actuació semblant al sector muntanya de la línia 3 de metro entre les estacions de Vallcarca i Vall d'Hebron, amb un pressupost de 2,7 milions d'euros. Es va normalitzar el servei definitivament el 4 de setembre.

3. Més capacitat en hora punta. Respecte de l'inici del curs anterior, la xarxa de metro afegeix quatre trens més a l'oferta dels matins dels dies feiners, dos a la línia 1 i dos més a la línia 5. Per la seva banda, Autobusos afegirà 22 cotxes a la xarxa a partir del 2 d'octubre, com a primera fase d'un pla de millora de l'oferta que continuarà el 2018.

4. Nova escala mecànica a Barceloneta. Com a complement de l'obra d'eixamplament de l'accés a l'estació, durant l'agost s'ha muntat una escala mecànica que afegeix confort a la sortida dels passatgers.

Imatge
Accés equipat amb escala mecànica a l'estació de Barceloneta / Foto: TMB

Nou tram de carril bus al passeig de Sant Joan / Foto: TMB

7. Previsió del temps d'arribada. Ha deixat de funcionar el que va ser el primer sistema per saber els minuts que falten perquè arribi l'autobús a la parada, que consistia a enviar missatges de text des del mòbil. Havia quedat en desús davant les millors prestacions de la TMB App, la web i les altres aplicacions per a dispositius mòbils.

8. La seguretat és primordial. Arran dels tràgics fets del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, les autoritats han confirmat el nivell 4 d'alerta antiterrorista i un reforç amb mesures addicionals en llocs i esdeveniments d'afluència massiva. Al transport públic es presta una atenció especial a bosses i motxilles oblidades; per fer les comprovacions necessàries amb la màxima seguretat no hi ha més remei que desallotjar l'autobús, el tren o l'estació, per tant, si això passa, caldrà tenir paciència.

9. Accés amb gossos. A partir d'avui tornen a regir els horaris en què no es permet viatjar amb gossos al metro els dies laborables: de 7 a 9.30 del matí i de 5 a 7 de la tarda. Fora de les hores punta hi són benvinguts si van identificats amb xip, van lligats amb una corretja no extensible de menys de 50 cm i porten morrió.

10. El Tramvia Blau, els caps de setmana. La temporada d'estiu s'ha acabat per a l'històric tramvia que puja fins a la plaça del Doctor Andreu. Des d'ara només se'n sentirà el dring de la campana els dissabtes, diumenges i festius. El recorregut per l'avinguda Tibidabo queda sempre cobert per l'autobús 196.

Darrera modificació
dimarts, setembre 12, 2017 - 07:00
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/deu-detalls-tenir-compte-transport-public-aquest-comencament-de-curs