Autor
Rosa Avis

TMB acull una jornada sobre innovació en el transport públic a demanda

L’objectiu de l’acte ha estat explorar les últimes tendències i avanços en transport públic a demanda, destacant innovacions, tecnologies i estratègies per a millorar l’eficiència i l’experiència de l'usuari

Un cop més l’escenari de l’Espai Gaudí, a l’estació de Sagrada Família (L2 i L5), ha donat cabuda a un esdeveniment relacionat amb innovació al transport públic, en aquesta ocasió centrat en les solucions en l’àmbit del transport públic a demanda. La jornada ha comptat amb prop d’una cinquantena d’assistents presencials d’organismes, empreses i entitats del món de la mobilitat, entre les que cal destacar la Direcció General de Transports i Mobilitat, depenent del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)Federació Catalana d’Amics del Ferrocarrils (FCAF) o la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entre d’altres. La sessió ha estat una autèntica exploració de cap a on s’orienta el transport col·lectiu a demanda i dels últims progressos en aquest entorn, amb la presentació de les diferents solucions emergents, innovacions, tecnologies i estratègies presents i futures per a millorar l'eficiència i l'experiència de l'usuari i, d’aquesta forma, la qualitat de vida del territori. I és que és aquest un tipus de transport on la seva importància com a servei públic de primera necessitat per garantir una mobilitat adequada a la ciutadania el dona una rellevància que va molt més enllà de la seva rendibilitat.

La sessió d’avui, que ha estat organitzada pel clúster de mobilitat sostenible i logística multimodal in-move by Railgrup, ha comptat amb la col·laboració de TMB (Transports Metropolitans de Barcelona), aportant la seva reconeguda i exitosa experiència en serveis de transport públic a demanda com a soci d’aquest clúster que aglutina prop de 130 organitzacions del sector. L’encarregat de fer-ho ha estat Josep Mension, director de Serveis Centrals de la Xarxa de Bus de TMB.

La jornada ha partit de la presentació d'un estudi per a la implementació d'un servei de transport a demanda per l’Institut Català de la Salut. La intenció inicial de l’acte ha estat, doncs, compartir les troballes d’aquest estudi, presentat per Romina Lecherbauer, responsable sènior de Desenvolupament de Mercat de Dilax Intelcom Ibérica SL, líder internacional en anàlisi i enginyeria de viatges urbans. La implementació de solucions es basa en la recopilació i anàlisi de dades locals que responguin a la previsió i a la demanda per poder dissenyar una oferta adaptada eficient en aquest cas pels municipis de la comarca de La Noguera. La intervenció de Romina ha girat en la importància d’aquest model de transport per garantir el dret a la mobilitat, la inclusió, l’eficiència i la sostenibilitat, partint d’eines de digitalització i noves tecnologies.

A continuació, Josep Mension, amb la ponència ”Transformant el transport públic: experiències de TMB” (el qual ha participat més tard també a la taula rodona que ha precedit a les conclusions i tancament de l’esdeveniment) ha fet un repàs dels canvis implementats al servei de bus de TMB, des de la Nova Xarxa de Bus a la transformació de la línia H12 en una línia elèctrica d’altes prestacions, per passar a centrar-se en El Meu Bus, el servei de bus a demanda de Barcelona que facilita els desplaçaments del veïnat en determinats barris de la ciutat tenint en compte les seves necessitats i horaris, i que ha definit com “un servei innovador que ofereix més eficiència i equitat, ja que hi ha marge per l’estalvi tot donant un millor servei”. Aquest sistema compta ara amb 5 zones de servei, sent la de Torre Baró Nord la més demandada, amb puntes de servei de més de 200 passatgers en dia laborable. En quan a l’eficiència, Mension destaca que “el servei es converteix en un win-win si es respecta l’antelació de les peticions; quan és així, la probabilitat de la recollida a temps és de l’ordre del 80-85%”, antelació que és possible per la facilitat per demanar el bus mitjançant aplicació o telèfon gratuït.

En el mateix sentit, el de la necessitat de dotar a la població d’un transport adequat a les seves necessitats de mobilitat, però en aquest cas a nivell de tot el territori, ha girat la següent ponència “Clic.cat, serveis de transport a demanda digitalitzats” de Benjamin Cubillo, subdirector general de Transport Públic per Carretera i Mobilitat, depenent del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. Si en el cas de TMB estaven davant zones disperses urbanes, en aquest cas són zones rurals. Clic.cat ofereix un servei de transport públic a demanda digitalitzat en àrees amb dispersió territorial o on no arriba el servei regular. Compta amb 233 línies que donen servei a 712 nuclis de població, una xarxa creada amb la col·laboració de Generalitat, consells comarcals, ajuntaments, diversos proveïdors tecnològics i operadors. Com a administració, la prioritat no és la rendibilitat; en paraules de Cubillo, sinó que el servei “sigui utilitzat i ben valorat pel ciutadà”. També ha destacat la prova pilot recent engegada amb les companyies de bus SARFA i TEISA per desenvolupar un bus nocturn a demanda amb connexió als centres lúdics populars de la Costa Brava, que garanteixi la seguretat i protecció davant l’assetjament sexual.

Les últimes dues hores de l’esdeveniment s’han dedicat a diverses presentacions sota el lema “Mobilitat urbana flexible i multimodal integrada” amb les següents conferències:

  • ‘Bus4.me El sistema de transport a demanda’, amb Carme Pros, CEO del Grup TGO Direxis, com a ponent.
  • Liveplanner, solució per a la mobilidad urbana, flexible i multimodal’, per Isabel Olaya, directora de Transports i Infraestructures en Inetum
  • ‘MobilitApp’, per Mònica Aguilar, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya.
  • PTV Lines. Plataforma web per a la planificació del transport públic’, per Marc Traveria, representant de Desenvolupament de Negoci de PTV Group.

Finalitzades aquestes conferències s’ha fet una taula rodona centrada en el tema "Visió futura: innovacions emergents al transport públic" amb Josep Mension, director de Serveis Centrals de la Xarxa de Bus de TMB, Aleix Anducas Caus, gerent de Negoci de Nexus Geographics, i Vidal Roca, gerent de Mobility Iberia de PTV Group, finalitzada la qual s’ha donat pas a les conclusions i el tancament de la jornada.

Darrera modificació
dilluns, març 11, 2024 - 07:37
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/empresa/tmb-acull-jornada-sobre-innovacio-transport-public-demanda