Autor
Redacció

La segona línia més transitada del metro de París s’automatitza totalment

La línia 4 adquireix el grau més alt d’autonomia possible després d’un període en el qual els trens operats per conductors circulaven al costat dels trens automàtics

El Metro de París suma un nou traçat automàtic a la seva infraestructura després de la reconversió completa que ha experimentat la línia 4. Aquesta recorre la ciutat de nord a sud, des de la Porte de Clignancourt, fins a Bagneux-Lucie -Aubrac, mitjançant 29 estacions que s’estenen al llarg de 14 quilòmetres. També és la segona línia més transitada de la ciutat amb 700.000 passatgers diaris i l'única que intercanviadors amb totes les altres línies de metro i el servei de trens. 

Aquest volum d’usuaris va provocar que els treballs per la conversió de la línia s’haguessin de portar a terme de la manera menys invasiva possible, minimitzant els talls de servei i trobant en la convivència dels sistemes de conducció una solució ideal. Així, es va iniciar un període de proves experimental que va dur aquesta línia a un sistema d’operació mixta durant el servei, contemplant la circulació de trens amb personal de conducció i de trens totalment automàtics. El projecte va començar les proves el 2022 i ja al setembre d’aquell mateix any es van posar en servei 4 trens autònoms. El maig del 2023 el servei dels caps de setmana a la línia 4 es van automatitzar completament i al desembre del mateix 2023 va finalitzar la coexistència dels sistemes per deixar pas a una automatització completa.

Un projecte de 480 milions 

Per dur endavant el projecte, l’autoritat del transport de París va licitar una sèrie de contractacions que es van resoldre amb un pressupost de 480 milions d’euros. Aquesta xifra va incloure la modernització de les estacions amb la instal·lació de portes a totes les andanes, i el subministrament dels nous equips de comunicació a les vies i als 52 trens de les 3 sèries (MP89CA, MP05 I MP14CA) que hi circulen.  

 

La conversió ha estat liderada per la companyia Siemens Mobility que s’ha encarregat de l’optimització del traçat subministrant els sistemes de comunicació i senyalització per modernitzar la xarxa al sistema CBTC (Control de trens basat en la comunicació). Aquest sistema  de senyalització permet que els trens operin sense conductor i és el sistema en què també es basen els combois de TMB que circulen per les línies automàtiques del metro de Barcelona.

El nou sistema automàtic preveu millorar la freqüència passant dels 105 segons en hora punta que tenia la línia en format convencional, als 85 que preveu l’actual sistema automàtic. 

Darrera modificació
dimecres, febrer 14, 2024 - 12:27
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/xarxa/segona-linia-mes-transitada-metro-de-paris-sautomatitza-totalment