23.01.2024
Autor
Premsa TMB

TMB realitza la seva compra més gran de busos d'hidrogen i sumarà els dos primers vehicles articulats que circularan a Espanya

Subtítol

La companyia ha formalitzat l’adquisició de 36 autobusos d’hidrogen a Solaris i ha signat el contracte per incorporar els dos primers busos articulats d’hidrogen que hi haurà  a l’Estat, sumant així un total de 46 busos d’hidrogen.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha formalitzat la compra de 36 autobusos estàndard de 12 metres d'hidrogen adjudicada a l'empresa Solaris Bus Ibérica per un total de 23.396.400 euros (model Urbino 12 H2), adjudicats després de concurs públic el passat mes de setembre. Es tracta de la compra més important de vehicles d’hidrogen de TMB i està finançada per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) majoritàriament i pel Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia – Next Generation.

A més, TMB incorporarà 2 vehicles articulats del mateix fabricant i que serien els primers articulats d'hidrogen a circular a tota Espanya, després també de concurs públic i, en aquest cas, per un preu d'1.799.800 euros. Aquestes dues unitats s’adquiriran amb la subvenció del projecte JIVE2 (el projecte europeu per impulsar l'hidrogen com a energia neta que mogui el transport públic a Europa), dins el qual TMB és l'operador que representa Espanya. El projecte JIVE ha desplegat 298 vehicles d’hidrogen i 20 estacions de recàrrega d’hidrogen en 6 països de la UE. 

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat que “amb aquestes adquisicions TMB passarà de 8 vehicles d’hidrogen, que actualment circulen per la línia X1, a 46 busos” i ha destacat que amb aquesta compra “es consolida la flota d’hidrogen i avancem en la transformació de bus amb més vehicles de zero emissions”. A més, Bonet ha recordat que “TMB és un referent en hidrogen i en mobilitat sostenible arreu d’Europa”. I és que TMB ja va ser pionera en l’ús de l’hidrogen posant en servei al transport públic, per primera vegada a Espanya, un bus d'hidrogen al mes d’abril del 2022. A més, la primera planta d’hidrogen d’ús públic a Espanya també va ser la de TMB i Iberdrola. 

La previsió és que aquests autobusos s'incorporin durant el segon semestre d'aquest any, en el qual la nova flota ja comptarà amb 232 autobusos elèctrics i 44 autobusos d’hidrogen, fet que permetrà a TMB reduir 4.785 tones d’emissions de CO₂ i 22 tones de NOx l’any.

La tecnologia de l’hidrogen

L’hidrogen és un vector energètic de gran versatilitat que està cridat a tenir un paper preponderant en el transport i que està avançant gràcies al desenvolupament tecnològic lligat a les piles de combustible. En cadascuna d’aquestes piles de combustible es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa, mitjançant el qual l'hidrogen reacciona amb l'oxigen. L'hidrogen prové d'un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l'oxigen es capta de l'aire ambiental. L'únic derivat d'aquesta reacció és l'energia elèctrica generada, calor i aigua, que s'expulsa en forma de vapor pel tub d'escapament, aconseguint així una mobilitat amb zero emissions.

 

Imatge
Logos MITMA, TRT, NEXT GENERATION. /Foto: MITMA, TRT, NEXT GENERATION

 

 

Darrera modificació
01.02.2024
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-realitza-seva-compra-mes-gran-de-busos-dhidrogen-sumara-dos-primers-vehicles