19.12.2023
Autor
Premsa TMB

Xavier Flores, designat nou conseller delegat de TMB pels consells d’administració de Metro i Bus

Subtítol

Durant els últims anys, ha estat Secretari General d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i fins el 2021 va ser Director General d’Infraestructures de Mobilitat del Govern de la Generalitat.

En una reunió extraordinària celebrada aquesta tarda, els consells d’administració de les empreses de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA (Metro), i Transports de Barcelona, SA (Autobusos), han escollit Xavier Flores García com a nou conseller delegat en substitució de Gerardo Lertxundi Albéniz.

La designació s’ha fet a proposta de la presidenta, Laia Bonet, per tal d’iniciar “una nova etapa per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible i eficient” en un moment en què caldrà afrontar “reptes importants com la sostenibilitat financera del sistema de transport públic i la qualitat del servei en un moment de creixement de la demanda”. Prèviament, aquest mateix dimarts, el Consell Metropolità de l’AMB, en funcions de Junta General d’Accionistes, ha aprovat la proposta i ha fet efectiu el nomenament de Xavier Flores com a membre dels consells d’administració.

Xavier Flores García (Barcelona, 1968) és enginyer de camins, canals i ports i fins aquest mateix mes de desembre era el Secretari General d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana des del 2021. Durant aquesta etapa també ha presidit la Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre (SEITTsa) i la Agencia Estatal de Seguridad Ferroviaria.  

Fins a l’arribada al Ministeri de Transports, Xavier Flores fou el director general d'infraestructures de mobilitat a Catalunya, càrrec que ostentava des del 2013 i on, durant els sis anys anteriors, ja havia estat subdirector.  Durant aquests anys va ser l’encarregat de dirigir les infraestructures de transport tant en l’aspecte viari com el que fa referència al transport públic i ferroviari. Va participar activament en la redacció de diferents documents de planificació com el Pla D’Infraestructures de transports de Catalunya o el Pla Específic de mobilitat del Vallès. 

De la seva trajectòria professional al capdavant de la direcció de les infraestructures de mobilitat a Catalunya, destaca l’impuls a les principals obres de prolongació de metro, així com la construcció i posada en marxa de les línies automàtiques 9 i 10 i nombroses obres d’adaptacions d’estacions de metro per a persones amb mobilitat reduïda, la construcció de noves estacions o la modernització dels intercanviadors. També va liderar les prolongacions de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i altres obres de millora en l’espai viari com les dutes a terme en diferents trams de les carreteres C-58 i C-17. També va introduir a l’estat la solució 2+1, importada de Suècia i que va ajudar a reduir la sinistralitat a carreteres com la C-55. 

Més enllà dels projectes concrets en els quals ha participat, destaca que sota la seva direcció ha impulsat la transformació de les organitzacions a tots els nivells, apostant sempre per la innovació, la transformació digital i la introducció de nous models de gestió.

Durant els anys en els quals ha ostentat càrrecs públics ha format part de diversos Consells d’Administració, entre els quals de Transports Metropolitans de Barcelona, a l’òrgan de Metro, entre els anys 2008 i 2011. També ha format part del Consell d’Administració de l’ATM entre el 2013 i el 2021, així com del Consell d’Administració d’Ifercat entre el 2011 i el 2022.

Imatge
Xavier Flores, nou conseller delegat de TMB. /Foto: M.A. Cuartero (TMB)

Com a conseller delegat de TMB, Flores passa a ser el primer executiu del principal operador de transport públic de Catalunya, un dels més grans d'Espanya i dels pocs d'Europa amb abast global, ferroviari i de superfície. Estarà al capdavant d’una plantilla de 8.693 persones que fan funcionar una xarxa de metro de 8 línies, 125,4 quilòmetres i 165 estacions, el 25% de la qual està automatitzada, una xarxa d'autobusos de 103 línies que sumen 821 quilòmetres de longitud, el servei metropolità de bicicletes elèctriques AMBici, a més de transports lúdics com el Telefèric de Montjuïc i el Barcelona Bus Turístic. En total TMB facilita més de 615 milions de viatges a l'any a Barcelona i els municipis de la seva àrea metropolitana.

La presidenta de TMB ha agraït durant els Consells d’Administració a Gerardo Lertxundi la seva gestió al capdavant de TMB durant els últims quatre anys i ha destacat que “ha estat una etapa complexa, en la qual s’ha hagut de fer front a la crisi del Covid, la davallada de passatge i els problemes de finançament derivats de la crisi sanitària i de l’increment del preu de les energies

Darrera modificació
19.12.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/xavier-flores-designat-nou-conseller-delegat-de-tmb-consells-dadministracio-de-metro