18.12.2023
Autor
Premsa TMB

‘Mou-te per la lluita contra la leucèmia’, la causa solidària escollida per la plantilla de TMB per al 2023

Subtítol

Ja hi ha en marxa diverses accions de conscienciació per sensibilitzar sobre les malalties oncològiques de la sang.

Avui la presidenta de TMB, Laia Bonet, juntament amb el fundador de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, Albert Carreras, han visitat l’exposició que es pot veure a l’L5 de Diagonal.

Demà a la tarda al vestíbul de l’estació d’Universitat (L1 i L2) hi haurà una acció de captació de donants de medul·la òssia i una xerrada-col·loqui també accessible per a tothom.

Els i les professionals de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han escollit enguany la lluita contra la leucèmia i altres malalties oncològiques de la sang com a causa solidària, en el marc de la iniciativa ‘Tria la teva causa’ que se celebra cada any i que comporta diferents accions, en aquest cas, per sensibilitzar sobre aquest grup de malalties i contribuir a fer que avanci la recerca, donar suport a les persones malaltes i a les seves famílies, i perquè més pacients trobin un donant. Així, aquest 2023 TMB ja té en marxa la campanya ‘Mou-te per la lluita contra la leucèmia i altres malalties oncològiques de la sang’, en aquesta edició, de la mà de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia

Avui, la presidenta de TMB, Laia Bonet, junt amb representants institucionals de TMB i de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, com el seu fundador i germà del president, Albert Carreras, i el seu gerent Antoni García Prat, així com amb la Beatriz Mera, la treballadora en actiu que va presentar el projecte i trasplantada de medul·la òssia, han visitat l’exposició de fotografies situada al passadís d’enllaç que uneix l’L5 de metro i els FGC a l’estació de Diagonal titulada El millor anunci del món. Bonet ha explicat que cada any el ‘Tria la teva causa’ “mostra el vessant més solidari dels milers de treballadors i treballadores de TMB” i permet donar “visibilitat per reclamar i fer créixer les donacions de medul·la òssia i fer possibles els trasplantaments”. 

Entre les activitats planificades per al mes de desembre a la xarxa de metro, a banda de l’exposició, també es va fer el passat dia 14 de desembre un conta-contes infantil del llibre ‘El bebè forçut’, que explica què és la leucèmia des de la visió d’un nen/a malalt. A més, demà dimarts 19 de desembre a la tarda, de 16 a 19 hores, al vestíbul de l’estació d’Universitat (L1 i L2) hi haurà una acció de captació de donants de medul·la òssia, i una xerrada-col·loqui, a les 17 hores, a càrrec de Felipe Macias, metge i doctorat en Biomedicina que treballa al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) gestionat per la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia. Macias explicarà amb un to proper i entenedor en què consisteix la donació de medul·la òssia.

El programa intern ‘Tria la teva causa’ va començar l’any 2011 i durant 13 edicions s’ha dedicat a diferents causes com la fam i la pobresa infantil, el càncer, la violència masclista, l’Alzheimer, les teràpies gèniques, la salut mental, els drets dels infants, les malalties minoritàries, les persones amb discapacitat o la gent gran. 

Els càncers de sang, 19.000 casos nous cada any a Espanya 

Sota la denominació càncer s'inclouen un conjunt de malalties caracteritzades per una producció anòmala d'un determinat tipus cel·lular de l'organisme. Aquestes cèl·lules tenen una velocitat de creixement i divisió més enllà dels límits normals, el que fa que progressivament vagin envaint l'organisme.

La leucèmia consisteix en la proliferació incontrolada d'una població anòmala de cèl·lules de la sang. Aquestes cèl·lules anòmales infiltren la medul·la òssia, impedint la producció de les cèl·lules normals restants i envaint la sang i altres òrgans. S’engloben com a altres malalties hematològiques les leucèmies agudes, les síndromes mielodisplàstiques/neoplàsies mieloproliferatives, les síndromes limfoproliferatives (o limfomes), les gammapaties monoclonals, les insuficiències medul·lars i les immunodeficiències primàries.

Cada any es diagnostiquen a Espanya 6.000 nous casos de leucèmia, 10.000 de limfomes i 3.000 de mieloma múltiple. Els índexs de curació han millorat molt, però, així i tot, 2 de cada 10 nens no superen la malaltia i, en el cas dels adults, la proporció és del 50%. La leucèmia és el càncer infantil més freqüent. Suposa un 30% de tots els càncers en edat pediàtrica.

La Fundació Josep Carreras contra la leucèmia

El juliol del 1987 al tenor Josep Carreras li va ser diagnosticada una leucèmia aguda. Després d'un any de lluita va tornar recuperat a casa i als escenaris. Gràcies a un grup de científics i empresaris, i al suport de la seva família, va decidir crear el 1988 una Fundació amb el seu nom per tornar-li a la societat i a la ciència tota l’ajuda i el suport rebuts. 

La Fundació Josep Carreras va fundar l’any 2010, juntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, centre CERCA de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de potenciar la recerca biomèdica i la medicina personalitzada en el camp de la leucèmia i altres malalties oncohematològiques. 

 

Des de fa més de 35 anys, la Fundació Josep Carreras lluita per fer que la leucèmia sigui un dia una malaltia 100% curable per a tots i en tots els casos. Porta a terme una recerca excel·lent sobre els aspectes bàsics, epidemiològics, preventius, clínics i translacionals de la leucèmia i altres neoplàsies hematològiques.
 

La donació de medul·la òssia

L’any 1991 la Fundació va crear el REDMO, el Registre de Donants de Medul·la Òssia d’Espanya. Des d’aleshores gestiona aquest registre de la mà del Ministeri de Sanitat. 

El REDMO és l’únic programa oficial a Espanya encarregat de la gestió de la base de dades dels donants de medul·la òssia, dades que es reben directament de les comunitats autònomes; de la cerca a escala mundial de donants compatibles per als pacients espanyols i de la coordinació del transport de la medul·la òssia, sang perifèrica o sang de cordó umbilical des del lloc d’obtenció fins al centre de trasplantament. 

El REDMO rep, a més, sol·licituds de cerca de donants espanyols compatibles per a pacients estrangers cursades pels registres d’altres països.

Al món hi ha més de 40 milions de donants de medul·la òssia registrats. Espanya té ja més de 480.000 donants de medul·la en el REDMO. Tres de cada quatre persones que necessiten un trasplantament de medul·la òssia no tenen un familiar compatible. Des de la seva creació, el REDMO ha coordinat la col·lecta, el transport i la infusió de més de 13.000 trasplantaments per a pacients d’arreu del món. La mitjana de temps de cerca per trobar un donant compatible és de 27 dies.

Darrera modificació
18.12.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/mou-te-lluita-contra-leucemia-causa-solidaria-escollida-plantilla-de-tmb-2023