Autor
Marta Espinosa

Multitudinari simulacre d’operatiu antiterrorista a l’estació de tren Barcelona - Sants

Protecció Civil conjuntament amb Mossos d’Esquadra i Adif han organitzat un macro operatiu amb la participació d'unes 500 persones, entre cossos d'emergències, seguretat i figurants, és el més gran fet mai a Catalunya.

TMB ha participat activament en la simulació revisant el seus protocols, especialment els canals d’informació interns i la coordinació donada l’afectació que s’ha produït a les línies 3 i 5 de metro.

Aquesta passada matinada ha tingut lloc a l’estació de l’Estació de Sants un simulacre d’operatiu antiterrorista organitzat per Protecció Civil de la Generalitat conjuntament amb Mossos d’Esquadra i Adif per posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i el sistema d’atenció a les víctimes, així com el Pla d’autoprotecció de l’Estació i l’encaix amb el Pla Procicat per transport en ferrocarril (FERROCAT). És el simulacre més gran que s’ha fet mai a Catalunya sobre un operatiu antiterrorista.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha participat en aquest simulacre revisant el seus protocols en cas d’un fet d’aquestes característiques, especialment pel que fa als canals d’informació interns i a la coordinació. Durant el simulacre, TMB ha col·laborat amb la resta d’entitats i Protecció Civil donada l’afectació que s’ha produït en les instal·lacions de les línies 3 i 5 de metro de Sants Estació.

L’acció ha consistit en un operatiu antiterrorista arran d’un atac amb múltiples ferits i víctimes mortals, amb l’objectiu de posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i el sistema d’atenció a les víctimes afectades en actes terroristes. L’exercici s’emmarca en els simulacres que anualment han de desenvolupar infraestructures com l’Estació de Sants i enguany s’aprofita per fer un simulacre d’actuació davant un atac terrorista. El simulacre compta amb la participació d’unes 500 persones, entre membres dels cossos d’emergències, seguretat, de la pròpia instal·lació i figurants.

L’acció s’ha desenvolupat fins a les 4 de la matinada a la meitat nord de l’estació, incloent el vestíbul i les andanes, amb múltiples ferits i víctimes mortals. El simulacre s’ha iniciat a la zona ubicada al vestíbul de l’entrada principal, posteriorment s'ha desplaçat l'acció als espais centrals de l’estació i alguns comerços que estaven oberts i finalment el darrer escenari ha estat a la planta -1, a l’andana 1, on l'exercici ha comportat la utilització d’un vagó de tren estacionat.

En el simulacre han participat Mossos d’Esquadra, amb més de 170 efectius i una 30 de vehicles de diferents unitats incloent GEI, unitat canina, unitat de subsòl, TEDAX, BRIMO, ARRO, i patrulles de seguretat ciutadana; Guàrdia Urbana de Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat amb personal de la sala CECAT i de l’Operativa Territorial, Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), SEM, Creu Roja, CAT112 i xarxa RESCAT; TMB, Bombers de Barcelona i Renfe. A més hi han col·laborat 250 figurants que han simulat ser passatgers i alumnes dels estudis de Caracterització i maquillatge professional, que han caracteritzat els ferits.

Més informació a la nota de premsa del Departament d'Interior.

Darrera modificació
divendres, octubre 27, 2023 - 13:30
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/multitudinari-simulacre-doperatiu-antiterrorista-lestacio-de-tren-barcelona-sants