Autor
Redacció

Coneix en temps real quanta energia recupera el metro a l’L3

A l’estació de Canyelles hi ha una pantalla on es pot veure l’energia recuperada de la darrera frenada i l’acumulat de tot el mes.

El Pla d’Eficiència Energètica i Estalvi de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) compta amb el projecte Metrocharge que permet recuperar l’energia no aprofitada i que es dissipa en forma de calor en els processos de frenat. Alguns d’aquests recuperadors ja estan en marxa i s’instal·larà més en els propers mesos, aconseguint que el 41% de l’energia de tracció que necessiten els trens sigui energia recuperada per la frenada, i reduint el consum en 15 GWh a l’any, a més d’evitar 3.885 tones de CO2 cada any.  En el marc d’aquest pla i a iniciativa de l’equip guanyador del repte d’intraprenedoria proposat per TMBinnova, Estació del Futur, a l’estació de Canyelles tothom pot conèixer quanta energia recupera el metro a l’L3 en temps real. Una pantalla mostra l’energia recuperada de la darrera frenada i l’acumulat de tot el mes.

La quantitat d’energia recuperada és important, de fet, ja es calcula que només a la Línia 3, l’any 2022, es va recuperar l’electricitat equivalent al consum de 180 llars. Amb aquest punt divulgatiu a Canyelles, l’equip d’intraprenedoria compleix un dels objectius que es va marcar: la divulgació i conscienciació de la gent en vers l’estalvi energètic i el consum responsable, aspectes recollits al Pla estratègic 2025 de TMB.

A més, cal recordar, que el projecte compta també amb les Metrolineres que aprofiten l’energia recuperada dels trens per carregar vehicles de mobilitat personal. Des del setembre es va iniciar una prova pilot a l’estació de Ciutadella L4, on les persones usuàries poden guardar i carregar els seus vehicles de mobilitat personal a una Metrolinera amb 9 taquilles. Un servei obert a tothom, i bonificat en un 50% per als membres del club JoTMBé.

Així, TMB segueix endavant en les seves iniciatives per fer un transport públic més sostenible i contribuint de forma important com a palanca en la lluita pel canvi climàtic a l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta línia, en els propers mesos s’instal·laran 13 nous recuperadors d’energia repartits per la xarxa, els quals subministraran l’electricitat necessària per alimentar la flota de vehicles auxiliars de la companyia. La implantació d'aquests equips suposarà un menor consum d'energia, una menor contaminació i una reducció en les emissions de CO₂. A més, la recuperació d'energia de frenat, evitarà que es malgasti en forma de calor en túnels i estacions, incrementant el confort per als usuaris i reduint els recursos destinats a baixar la temperatura de les instal·lacions a través de la ventilació i la climatització.

Imatge
Projecte recuperació energia Canyelles
Darrera modificació
divendres, març 31, 2023 - 13:44
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/coneix-temps-real-quanta-energia-recupera-metro-ll3