Autor
Gustau Lamadrid

L’estació de Marina arriba a nonagenària

L’estació de Marina de la línia 1 de metro de Barcelona es va posar en servei l’1 d’abril de 1933, ara fa 90 anys, quan el Metro Transversal es va prolongar des d’Arc de Triomf, que era la seva terminal des de juliol de 1932.

L’obra de prolongació del metro fins a Marina va ser realitzada pels ferrocarrils de la companyia del Nord i pagada per la companyia del Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA, més coneguda com Metro Transversal, gràcies al crèdit que li va atorgar l’Ajuntament de Barcelona el 18 de novembre de 1931.

El Transversal, que va ser la segona línia de metro en funcionar a la Ciutat Comtal, aspirava a ser un tren d’enllaç entre els diferents centres ferroviaris de Barcelona. Així, l’equipament es va construir a sota del que havia estat la platja de vies de l’Estació del Nord, a 14,5 metres de fondària, amb un únic vestíbul i accessos des dels carrers de Marina i Almogàvers.

En aquesta estació els trens circulen per un nivell inferior, format per dues naus acoblades que fan que quedi una andana central entre les dues vies generals, tot i que separades per un mur en el qual hi ha quatre passos o punts de comunicació.

L’escala mecànica més llarga de metro

A causa de la profunditat, l’estació disposa de dues escales mecàniques, una d’11 metres que uneix el vestíbul i l’andana, i una altra, de 4’50 metres, que uneix el vestíbul amb l’accés de Marina. La primera de les escales, la més llarga, havia estat originalment instal·lada el mateix any 1933, procedent de l’Exposició Internacional del 1929, la primera que va tenir aquesta línia i durant molt de temps la de més longitud de la xarxa de metro. 

Aquest equipament va ser un dels elements més destacats en la seva inauguració, com es recull en l’anunci de La Vanguardia d’aquell 1 d’abril de 1933:

“F.C. Metropolitano de Barcelona (Transversal). Esta Compañía se complace en poner en conocimiento del público que hoy sábado, día 1° de abril, se abrirá al servicio su nueva estación MARINA, situada «n la calle del Doctor Robert (antes Marina), esquina Almogávares, muy cerca de la Plaza de Toros Monumental.

Atenta esta Empresa a procurar siempre la mayor comodidad en sus instalaciones a fin de corresponder al constante favor del público que utiliza sus servicios, ha decidido equipar su nueva estación con una escalera mecánica, que funcionará, a partir de hoy, día de la inauguración, durante todas las horas de servicio, que serán, desde dicho día en adelante, de las 5'22 a las 22’30.”

Les escales mecàniques que hi ha ara ja són modernes i, a més, també compta amb un ascensor, de manera que l’accés està totalment adaptat a persones amb mobilitat reduïda (PMR’s).

Imatge
Inauguració de l'estació per l'alcalde de Barcelona, Jaume Aiguader, i altres autoritats / Arxiu Fundació TMB (Foto Brangulí)
Inauguració de l'estació per l'alcalde de Barcelona, Jaume Aiguader, acompanyat d'altres autoritats / Arxiu Fundació TMB (Foto Brangulí) 
Imatge
Andana de l'estació amb un tren de la sèrie 100 / Arxiu Fundació TMB
Andana de l'estació amb un tren de la sèrie 100 / Arxiu Fundació TMB 
Imatge
L'escala mecànica procedent de l'Exposició Internacional de 1929 / Arxiu Fundació TMB
L'escala mecànica de l'estació procedent de l'Exposició Internacional de 1929 / Arxiu Fundació TMB (Foto Puig Farran)
Imatge
Panoràmica del Pont de Marina amb la gent dirigint-se cap a l'estació / Arxiu Fundació TMB
 Panoràmica del Pont de Marina amb la gent dirigint-se cap a l'estació / Arxiu Fundació TMB
Darrera modificació
divendres, març 31, 2023 - 14:19
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/lestacio-de-marina-arriba-nonagenaria