27.03.2023
Autor
Premsa TMB

El BEI i TMB signen un acord per impulsar els plans de prevenció de l'assetjament

Subtítol

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) farà costat a TMB en el seguiment i mesurament de l'impacte dels actuals plans de prevenció d'assetjament per augmentar la qualitat dels serveis de transport tant per a dones com per a homes

 

El director del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Hristo Stoykov, i la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, han signat un Acord de Serveis d'Assessorament per impulsar el desenvolupament dels plans de prevenció d'assetjament de la xarxa de transport de TMB. Aquest acord d'assessorament se signa en el marc del projecte de finançament de 50 milions d'euros compromesos pel BEI per a l'adquisició de nou material mòbil que millorarà el sistema de transport metropolità de Barcelona.

L'acord inclou un enfocament especial per a abordar l'assetjament sexual basat en el gènere que sovint experimenten les dones, els membres de la comunitat LGBTIQ+ i altres grups vulnerables. L'Acord de Serveis d'Assessorament ajudarà a TMB a avaluar l'impacte i continuar desenvolupant les mesures de prevenció de l'assetjament que ja té en marxa, com la implementació dels agents violeta, el desplegament de càmeres de videovigilància en temps real (més de 8.000 amb metro i 4.500 en bus) i la il·luminació LED, entre altres.

Més de 500 milions de viatges a l'any

Cada any es realitzen més de 370 milions de viatges a la xarxa de metro i més de 170 milions en la xarxa d'autobusos de Barcelona de TMB. Així, TMB posa el focus en la prevenció de l’assetjament al transport públic i la seva prioritat és actuar amb rapidesa i garantir que els protocols i procediments siguin de gran impacte per detenir i prevenir qualsevol forma d'assetjament. La millora de les mesures existents pot incloure campanyes de sensibilització i publicitat per a la prevenció, capacitació específica perquè els funcionaris públics i les autoritats puguin gestionar millor els reptes, el reforç dels sistemes de vigilància i millora de la il·luminació en espais públics, en parades d'autobús, vestíbuls, andanes i corredors de connexió de metro.

El servei d'assessorament també ajudarà a TMB a comprendre millor si es necessiten recursos addicionals per implementar els plans de prevenció de l'assetjament d'última generació previstos i un full de ruta per a facilitar la implementació de qualsevol de les mesures esmentades anteriorment. Aplicant una perspectiva de gènere, es realitzarà una enquesta com a part del servei d'assessorament per a obtenir informació addicional sobre la seguretat percebuda per les persones que utilitzen el transport públic de la xarxa de transport de TMB a Barcelona. TMB té especial interès a abordar qualsevol inquietud i necessitat que tinguin les dones, els membres de la comunitat LGBTIQ+ i altres grups vulnerables. Els resultats de l'enquesta, així com el pla d'execució, seran clau per a focalitzar les inversions amb perspectiva de gènere en plans de prevenció sòlids i possibles millores de la infraestructura de TMB.

Per a Laia Bonet, presidenta de TMB, “el transport públic ha de ser un lloc segur per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o gènere, i per a TMB aquest tema és una prioritat absoluta”. Així mateix, sobre els serveis d'assessorament del BEI, Bonet ha assenyalat que “amb aquest projecte volem reforçar les nostres polítiques i actuacions en la lluita contra totes les formes d'assetjament”.

Hristo Stoykov, cap de Serveis d'Assessorament del BEI, ha comentat: “promoure l'ús del transport públic és un element important dels nostres esforços per a complir els importants objectius climàtics que tenim per davant. Les inversions en infraestructura de mobilitat que estan ben dissenyades i implementades tenint en compte les necessitats de les dones creen ocupacions i és probable que augmentin els ingressos de tots. Al seu torn, les ciutats que són més inclusives contribueixen a economies locals més estables, ajudant a finançar serveis públics que beneficien a tots”. Stoykov ha agregat: “Els Serveis d'Assessorament del BEI estan encantats d'associar-se amb TMB per a reforçar un entorn de mobilitat inclusiu, segur i accessible per a tots. Això també ens ajudarà a identificar millors pràctiques per a protegir encara més a les dones i altres grups vulnerables contra totes les formes d'assetjament en les nostres inversions en mobilitat dins i fora de la Unió Europea”. 

Assessoria en suport a la inclusió de gènere del BEI

 

L'èxit dels plans de transport sostenible i les estratègies de mobilitat requereix el reconeixement que una part significativa de persones que utilitzen el transport públic solen ser dones i, per tant, que les dones han d'ocupar un paper central en el procés de planificació. Les solucions de mobilitat inclusiva no només han de considerar els requisits físics associats amb els vehicles, les parades d'autobús, les instal·lacions sanitàries i altres infraestructures, sinó també la freqüència i disponibilitat del transport públic, així com la presència de personal de seguretat als vehicles i estacions. La inclusió de criteris d’igualtat de gènere en projectes de mobilitat sostenible és una part integral del servei d’assessorament proporcionat pel BEI.

Per augmentar l'impacte positiu de les seves activitats sobre la igualtat de gènere i empoderar les dones i les nenes, el Grup BEI va adoptar una Estratègia sobre Igualtat de Gènere i Empoderament Econòmic de les Dones i un Pla d'Acció de Gènere, amb l'objectiu d'integrar la igualtat de gènere i, en particular, l'empoderament econòmic de les dones al model de negoci del BEI. Inclou els seus serveis de préstec, combinació i assessorament dins i fora de la Unió Europea. El 2022, el Banc va invertir al voltant de 4.000 milions d’euros, inclosos 2,4 milions d’euros a la UE, en projectes del sector públic i privat que donen suport a la igualtat de gènere i l'empoderament econòmic de les dones, sectors com bioeconomia, digital, energia, salut, mobilitat, desenvolupament urbà i aigua.

El BEI també està compromès amb l'impuls de la igualtat de gènere al lloc de treball. El banc de la UE defensa la diversitat i la inclusió no només pels beneficis comercials innegables que aporten, sinó també pel seu poder per enriquir l'entorn laboral de tot el personal.

Informació general

TMB

TMB és el principal operador de transport públic de Catalunya. Amb més de 8.500 treballadors i treballadores, opera la xarxa de metro i autobús de Barcelona i altres 10 municipis amb una flota de 1.140 vehicles. La visió de TMB és treballar al servei del client i dels ciutadans i ciutadanes, sent algunes de les grans línies del Pla Estratègic 2025 la sostenibilitat, l'accessibilitat universal, la innovació i el foment del transport públic.

EIB

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de préstec a llarg termini de la Unió Europea propietat dels seus Estats membres. Posa a disposició finançament a llarg termini per a inversions sòlides amb la finalitat de contribuir als objectius polítics de la UE.

El Grup del Banc Europeu d'Inversions (EIB Group), que consta del Banc Europeu d'Inversions (*BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), va completar en 2022 un altre any d'excel·lents resultats a Espanya, amb un finançament total compromès que va superar els €9.900 milions i amb xifres rècord de finançament de projectes d'acció climàtica.

 

Darrera modificació
27.03.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/bei-tmb-signen-acord-impulsar-plans-de-prevencio-de-lassetjament