28.06.2022
Autor
Premsa TMB

TMB dona suport al Dia de l’Orgull LGTBI en un acte amb l’Observatori contra l’Homofòbia

Subtítol

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat que el pla per a la prevenció, detecció i intervenció contra la LGTBI-fòbia avança a bon ritme i que el 2025 tota la xarxa de metro i bus estarà videovigilada

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha donat suport avui al manifest que l’Observatori contra l’Homofòbia ha presentat durant l’acte Orgull per la diversitat, que s’ha celebrat al vestíbul de l’estació de metro d’Universitat amb motiu del Dia Internacional de l’Alliberament i Orgull LGTBI.

A l’esdeveniment hi han participat la presidenta de TMB, Laia Bonet, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, i el coordinador tècnic del mateix Observatori, Cristian Carrer.

Creació d’espais segurs

La presidenta de TMB ha repassat durant l’acte el pla per a la prevenció, detecció i intervenció envers la LGTBI-fòbia que TMB va fer públic ara fa gairebé un any. Laia Bonet ha reivindicat la tolerància zero davant de qualsevol agressió a les persones i ha explicat que des de la presentació d’aquest pla, creat conjuntament amb l’Observatori contra l’Homofòbia, l’entitat de transport públic “no ha deixat d’actuar”, i que “s’han desplegat diverses mesures d’actuació centrades en cinc eixos”, als quals la presidenta ha fet referència.

El primer dels eixos es basa en la creació d’espais segurs i acollidors en el transport públic, i en aquest sentit ha explicat que “s’ha desplegat la instal·lació de càmeres, tant al metro com a l’autobús, i preveiem que el 2025 tota la xarxa de transport disposarà de sistemes de videovigilància”. Laia Bonet també ha fet especial èmfasi en la il·luminació per crear espais més amables i ha dit que “estem fent la migració cap al sistema led a tota la xarxa de transport públic amb l’especial impacte que això té en les estacions de metro”.

Ha remarcat també un element que segons la presidenta “pot semblar accessori”, però que ajuda a “crear un entorn segur”, com són els punts de música en viu al metro com una eina “que dona vida a l’entorn per on circulem cada dia, i per tant, allà on hi ha presència de persones, es creen espais més segurs”.

Formació de la plantilla

Laia Bonet ha volgut destacar també la formació que rep la plantilla de TMB, sobretot dirigida a les persones treballadores que es relacionen amb les persones usuàries del transport públic. En aquest sentit, ha aprofitat per destacar la formació específica que s’imparteix als agents de seguretat i intervenció gràcies a la col·laboració amb l’oficina per la no-discriminació de l’Ajuntament de Barcelona. Aquests agents “juguen un paper molt rellevant a l’hora de prevenir, identificar i intervenir” quan es produeixen situacions discriminatòries.

També ha recordat el projecte d’incorporació dels agents violeta a la xarxa de metro, que ha implicat “dotar de coneixements específics totes aquelles persones de TMB que interactuen amb el passatge”. Ha explicat que aquestes incorporacions van començar per les estacions de Santa Coloma de Gramenet, però que “existeix la voluntat d’implantar-los a la resta de la xarxa de metro”.

Accions de conscienciació i sensibilització

La presidenta ha explicat la necessitat que tota la societat prengui consciència sobre la diversitat de les persones i que TMB realitza campanyes de civisme durant tot l’any “que aporten un gra de sorra per generar la consciència col·lectiva que necessitem com a societat”. Aquestes accions s’encaminen sobretot a encoratjar les víctimes a denunciar, alertar les persones agressores de les conseqüències que té dur-les a terme i “generar corresponsabilitat en el conjunt de la ciutadania per combatre situacions de discriminació”.

Laia Bonet ha finalitzat la seva intervenció explicant que, a banda de transmetre els valors de la mobilitat segura i sostenible, “s’han creat tallers educatius per aportar valors i continguts de respecte als més joves” i que es busca una millora constant “dels protocols d’actuació i coordinació amb els cossos de seguretat”, als quals ha considerat “part molt important” en el rol de la prevenció i intervenció.

Treball conjunt amb l’Observatori contra l’Homofòbia

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia ha donat les gràcies a TMB per la col·laboració conjunta en la creació “d’un espai amable pel qual circulem cada dia” i ha destacat que una de les parts més importants se centra en “la formació com una eina per avançar en la no-discriminació, dotant de recursos els treballadors” com està fent TMB.

 

Darrera modificació
07.07.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-dona-suport-dia-de-lorgull-lgtbi-acte-amb-lobservatori-contra-lhomofobia