22.06.2022
Autor
Premsa TMB

El metro estrena punts lila contra la violència sexista o LGTBI-fòbica la revetlla de Sant Joan

Subtítol

Com a continuació de la prova pilot amb agents violeta a les estacions de Santa Coloma de Gramenet, la nit de la revetlla hi haurà punts físics en dues estacions, a més d’un punt itinerant a les altres cinc

L’acord entre Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per fomentar la tolerància zero davant l’assetjament o qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbia fa un pas més la nit de Sant Joan. Si bé des del passat 2 de maig les set estacions del municipi compten amb personal de TMB format com a agents violeta, durant la revetlla s’instal·laran dins del metro punts lila per primera vegada. La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha recordat que aquesta iniciativa “és un primer punt de suport a les víctimes, i que se suma a la instal·lació de més càmeres als trens i una major il·luminació”. Bonet ha insistit que “el transport públic ha de ser un lloc segur per a tothom, independentment de la seva orientació sexual o del seu gènere” i ha recordat que “per a TMB aquest tema és una prioritat absoluta”.

Aquests punt lila, que l’Ajuntament desplega en superfície quan se celebra un esdeveniment massiu, baixaran al metro durant la revetlla de Sant Joan com a part de la prova pilot que s’està portant a terme des del maig. En concret, hi haurà dos punts fixos, a les estacions de Santa Coloma i de Fondo, i un punt itinerant que atendrà les altres cinc estacions de metro de la ciutat amb agents violeta que es desplaçaran per les estacions sense punt fix.

Els punts lila seran atesos per agents violeta de la CIBA, l’equipament municipal referent en temes de dona. Sis persones en total formaran aquest dispositiu, que estarà disponible de les 23 hores del 23 de juny fins a les 6 hores de l’endemà, festivitat de Sant Joan.

Prova pilot amb agents violeta

La prova pilot que es desenvolupa a les set estacions de Santa Coloma té voluntat d’estendre’s a tota la xarxa de metro. Aviat es compliran els dos primers mesos d’inici de l’experiència, que ha suposat que tècnics d’operacions de línies automàtiques (TOLA) de TMB rebin formació per actuar com a agents violeta. En aquests moments, 68 membres de la plantilla han estat formats.

Aquesta formació reforça les eines del personal (que té establerts protocols d’actuació per a aquestes situacions, tant a la xarxa de metro com a la de bus) per vetllar per la tolerància zero contra les violències masclistes o LGTBI-fòbiques, així com per informar i atendre les víctimes d’un incident d’aquestes característiques. La mesura, pionera en el transport públic, se suma a les accions de la companyia en la lluita contra l’assetjament i la LGTBI-fòbia.

Entre d’altres iniciatives, TMB completarà, d’aquí a l’any 2025, la instal·lació de càmeres –que actualment ja són més de 8.000 (entre trens i en estacions) –  amb transmissió en temps real a tots els trens de la xarxa de metro, i seguirà amb la instal·lació d’enllumenat LED, que dobla la mitjana de nivells lumínics actuals (i que és el tipus de llum que recomanen directives europees); a més, tots els autobusos comptaran amb videovigilància online, mitjançant un projecte ja iniciat que finalitzarà el primer trimestre de l’any vinent.

Treball de sensibilització

TMB disposa de protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han tingut la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat.

També es treballa, des de fa anys i de forma continuada, per la sensibilització respecte a aquestes problemàtiques i en contra de l’incivisme i les conductes poc respectuoses, amb campanyes com les protagonitzades per la Karma.

Un Sant Joan més segur

Els punts lila del metro aquesta revetlla volen contribuir a construir espais més segurs per a tothom en tot moment, fent especial incidència en un dia que sol concentrar una alta mobilitat que es facilita des del suburbà. Per la revetlla de Sant Joan, com cada any, TMB donarà servei de metro durant tota la nit: els trens circularan sense interrupció des de les 5 de la matinada de dijous, 23 de juny, fins a les 2 de la matinada del dia 25 (és a dir, fins a la finalització del servei de divendres 24), de manera que funcionaran de forma continuada durant 45 hores.

Altres iniciatives que estaran en marxa demà a la nit també es relacionen amb els itineraris segurs i els punts lila. Així succeirà amb el dispositiu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que efectuarà un patrullatge dinàmic pels recorreguts des de la zona del litoral fins a les parades de transport públic més properes als actes o grans concentracions de persones.

Darrera modificació
07.07.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/metro-estrena-punts-lila-contra-violencia-sexista-lgtbi-fobica-revetlla-de-sant-joan