Autor
Carme Becerra

Les professionals de TMB dialoguen sobre com és treballar en un sector encara masculinitzat

L’estació de metro Universitat va esdevenir l’escenari d’un diàleg entre dones de TMB amb diferents ocupacions que van compartir experiències, a més de posar veu als reptes en igualtat i representativitat de les dones que resten per conquerir.

TMB en femení. La visió de la dona treballadora era el títol del col·loqui que va reunir sis dones de TMB, incloent la presidenta de l’empresa, Laia Bonet, que, amb la moderació de la cap de RSC, Dona i Diversitat, Raquel Díaz, van explicar com és i com ha estat al llarg dels anys treballar en un sector, el de la mobilitat, on força tasques són encara desenvolupades majoritàriament per homes.

Les sis dones parlaven des de contextos diferents dins de l’empresa: Marta Rubio exerceix com a tècnica operativa de línies automàtiques (TOLA), Heidi Mora treballa com a electricista de bus, Esther Melero és conductora d’autobús, Esther Subirats és agent del CON de bus de Zona Franca i les funcions de la Lourdes la Torre són com a agent d’atenció al client (AAC). Totes elles (a més de la Judith Pérez, comandament tècnic operatiu, CTO, que no va poder ser al col·loqui) van participar en uns vídeos que es van difondre amb motiu de les celebracions del Dia Internacional de la Dona.

Estereotips a combatre

Les participants van coincidir a dir que la relació amb els companys homes era molt positiva, i també que estaven contentes d’haver emprès les seves carreres professionals, tot i que no sempre han trobat gaires dones més en els seus llocs de feina.

Per exemple, la Heidi va explicar que abans d’entrar a TMB la van rebutjar en alguna empresa perquè no tenia la força física d’un home. Per la seva banda, l’Esther va assenyalar que la sorpresa, encara avui dia, d’alguns infants en veure una dona al volant d’un autobús és un toc d’atenció sobre el camí que queda per recórrer en termes d’igualtat.

En aquest sentit, Laia Bonet va recordar que en l’última promoció de personal de conducció, la incorporació de 33 dones ha suposat incrementar lleugerament el percentatge d’aquestes professionals al darrere del volant: han passat de sumar un 8,48% a un 9,06%.

Referents i pioneres

Totes van coincidir a parlar de la necessitat d’incidir en l’educació i la cerca de referents femenins en tot tipus de sectors i activitats com una via per apropar-se a l’objectiu final. I es van destacar algunes mesures concretes com a passos en el bon camí. Entre d’altres, les ajudes a la formació de dones en matèries encara masculinitzades, o lluitar contra estereotips com el que lliga maternitat amb absentisme o dona amb major dedicació a la família i menys ambició professional.

La trobada es va tancar amb l'homenatge a una persona que representa aquests referents que han de continuar guanyant visibilitat. Dora Oyarzábal (una de les pioneres a integrar-se en una plantilla gairebé 100% masculina aleshores) va pujar a l'escenari per recordar la seva trajectòria a TMB, on va ocupar diversos llocs de feina des del 1974.

Darrera modificació
divendres, maig 13, 2022 - 12:54
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/professionals-de-tmb-dialoguen-sobre-com-es-treballar-sector-encara-masculinitzat