30.03.2022
Autor
Premsa TMB

Endesa acompanya TMB en la commemoració del Centenari de la Xarxa de Bus

Subtítol

Endesa X, la filial de serveis energètics d’Endesa i sòcia de TMB en el reptes d’electrificació de la flota d’autobusos, participarà en diferents actes organitzats per TMB per commemorar l’efemèride

Endesa X, la filial de serveis energètics d'Endesa, serà una de les empreses col·laboradores en la commemoració del centenari de la xarxa d'autobusos de Barcelona que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat recentment. Aquesta col·laboració reforça el vincle entre TMB i Endesa X; ambdues treballen conjuntament en l'electrificació de la xarxa d'autobusos de TMB per aconseguir una mobilitat urbana de zero emissions.

La presentació del llibre commemoratiu Els autobusos de Barcelona: 100 anys fent xarxa (1922 – 2022) ha estat el primer dels actes de celebració que tindran lloc al llarg de l'any en un programa obert a la ciutadania en el qual Endesa X tindrà, també, el seu paper. TMB ha habilitat una web especial a la qual es podran consultar aquests esdeveniments i que recull material històric i altres continguts al voltant de l'efemèride.

Passat, present i futur de la Xarxa de Bus

Així, si el 14 d'octubre del 1922 es van inaugurar a la ciutat les dues primeres línies urbanes d'autobús amb dos recorreguts circumval·latoris que es complementaven entre ells, avui ja són 106 les línies que circulen diàriament per una longitud de xarxa de prop de 840 quilòmetres a l’àrea metropolitana de Barcelona. Actualment formen part de la flota de TMB 30 autobusos 100% elèctrics, tots articulats i de càrrega ràpida per pantògraf, que donen servei a la línia H16, totalment elèctrica des de l'estiu del 2021, i en ocasions també a l'H6, la 7 o la 33.

El pròxim pas serà l'electrificació de dues línies més de gran demanda, l’H12 i la V15, per a les quals TMB compta amb el suport d'Endesa X. La companyia està actualment treballant, juntament amb Dominion, en el projecte d'implantació de carregadors ultrarràpids a les parades terminals de les línies H12 i V15 perquè aquest mateix any puguin circular-hi vehicles articulats 100 % elèctrics. A més, la unió d'ambdues empreses és l'adjudicatària del manteniment integral de la infraestructura de càrrega d'aquestes línies i de l'H16, que ja funciona plenament electrificada des del darrer estiu.

Endesa X té entre els seus objectius principals l'electrificació del transport. Aquesta aposta neix del convenciment que l'electrificació és imprescindible per accelerar el camí cap a la descarbonització de l'economia, així com de les societats. Per aconseguir-ho, i sempre de manera paral·lela a una implantació massiva de les energies renovables, electrificar els sectors que més emissions generen, i entre ells, el transport, és fonamental. El transport públic elèctric és clau per poder conciliar uns requisits mediambientals i d'eficiència cada vegada més exigents amb la cobertura de les necessitats de mobilitat pública dels ciutadans. Millorar la qualitat de l'aire en entorns urbans, reduint les emissions de CO₂ a zero, és un dels objectius de la companyia per ajudar les institucions i els operadors del mercat a revolucionar el concepte de transport urbà aprofitant la transició cap als autobusos elèctrics.

A més de promoure l'electrificació del transport, Endesa, aquesta vegada a través d'Endesa Energía SA, està contribuint a un transport urbà més eficient juntament amb TMB amb el subministrament d'energia verda per proveir el metro de Barcelona. La companyia va resultar recentment adjudicatària de la contractació de subministrament de l'energia elèctrica per a la xarxa de metro per als anys 2022 i 2023, tant del metro de Barcelona com de Metro Bilbao SA, Metro Málaga SA i Sociedad Concesionaria Tranvía de Murcia.

Darrera modificació
30.03.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/endesa-acompanya-tmb-commemoracio-centenari-de-xarxa-de-bus