Autor
Rosa Avis

TMB participa en la iniciativa per acostar el món professional als joves ‘Orientació en acció’

Més de 120 centres de l’Estat, entre els quals 54 de Catalunya, prenen part en diverses activitats programades amb l’objectiu de connectar l’alumnat de 4t d’ESO amb les empreses i orientar-lo professionalment.

Durant els mesos de març i abril, ajuntaments, associacions sectorials i més de 45 empreses, entre les quals TMB, estan duent a terme xerrades amb professionals, visites a empreses i altres activitats per afavorir la connexió amb el món professional d’alumnes de 4t d’ESO. La iniciativa, que vol millorar l’encaminament acadèmic i professional, rep el nom d’Orientació en acció, està impulsada per la Fundació Bertelsmann i Empieza Por Educar, i s’emmarca en el projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren, en el qual participen més de 120 centres educatius a Madrid i Catalunya.

Dins d’aquesta iniciativa, TMB rebrà avui i dimarts de la setmana vinent la visita a la cotxera de Ponent d’estudiants de 4t d’ESO (de l’Escola l’Esperança avui i de l’Institut Guineueta en vuit dies), als quals treballadors especialitzats de bus i metro els presentaran dos itineraris formatius diferents.

Més encara, perquè TMB es desplaça a l’escola amb quatre sortides professionals de tres itineraris diferents que s’expliquen en xerrades conduïdes per treballadors de TMB. Les xerrades tindran lloc demà passat a l’Institut Santa Eulàlia i dijous de la setmana vinent a l’Institut Bellvitge.

El paper dels voluntaris i voluntàries professionals és clau per ajudar i motivar els joves, ja que són ells i elles els que interactuen en aquestes trobades amb l’alumnat per explicar-los les seves tasques, sector i trajectòria acadèmica. Amb aquestes visites i xerrades l’alumnat té accés a informació actualitzada sobre professions i perfils emergents, amb experiències en contextos de treball real que els ajuden a projectar el seu futur amb més encert.

I és que aquest és el propòsit final d’Orientació en acció: guiar i motivar l'alumnat perquè descobreixi l'ampli ventall de formacions i ocupacions a les quals podrà accedir i despertar la seva curiositat i interès per certes àrees de coneixement.

Els adolescents davant el món professional

Segons un estudi recent de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) realitzat en 10 països, explorar, experimentar i reflexionar sobre el món professional en l'adolescència suposa una millora molt positiva en el seu futur.

Segons aquest informe, titulat How youth explore, experience and think about their future: A new look at effective career guidance, les activitats d'orientació professional que els adolescents realitzen als instituts influeixen positivament en les seves carreres professionals futures.

En aquesta línia, la iniciativa “Orientació en acció” es fonamenta en una sèrie d'activitats dirigides a millorar el coneixement que té l'alumnat sobre el món professional per tal que pugui prendre decisions informades sobre la seva formació que estiguin alineades amb els seus interessos i vocacions.

Finalment, també s'ha facilitat als centres educatius un recurs d'orientació digital com és la sèrie de vídeos Professionals que inspiren, en la qual més de 60 professionals expliquen la seva professió, sector i trajectòria per despertar la curiositat i l'interès de l'alumnat.

Darrera modificació
dimarts, març 29, 2022 - 12:13
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/tmb-participa-iniciativa-acostar-mon-professional-joves-orientacio-accio