Autor
Carme Becerra

TMB posarà en marxa iniciatives disruptives que beneficiïn els usuaris del transport públic

El projecte ha rebut un ajut d'ACCIÓ per identificar i engegar iniciatives que impactin de forma positiva en les persones usuàries de les xarxes que opera TMB.

La innovació disruptiva és aquella que provoca un canvi determinant en la realitat sobre la qual s’aplica. Sovint les metodologies disruptives van lligades a tecnologies exponencials, que són les que, a mesura que se simplifiquen i abarateixen, amplien el seu camp d’aplicació i també la diversitat de problemes que són capaces de resoldre (en són exemples la impressió 3D o la intel·ligència artificial).

Amb aquestes premisses, el comitè d’innovació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va posar en marxa un repte que buscava aprofitar les tecnologies exponencials per millorar el servei que presta com a operador de transport públic.  

L’agència ACCIÓ de la Generalitat (que treballa per contribuir a la competitivitat de les empreses) ha concedit un ajut a TMB que subvencionarà la totalitat d’aquest projecte, amb un import de 14.950 euros.

Un camí d’innovació ja en marxa

El procés, ja iniciat, vol implicar l’empresa de forma interna (per exemple, a través de la trobada de consensos entre diferents àrees o de la millora dels mecanismes de funcionament interns) i també en l'àmbit extern (obrint-se a establir sinergies amb tercers, com ara start-ups).

L’objectiu és identificar casos d’ús en què les tecnologies exponencials tinguin un impacte directe sobre els usuaris i usuàries del transport públic i aplicar-hi solucions disruptives. De fet, el Pla Estratègic TMB 2025 ja inclou com una línia mestra el foment de la innovació i la col·laboració amb ecosistemes d’innovació oberta.

L’ajut d’ACCIÓ inclou l’acompanyament d’un consultor extern durant tot el procés, que culminarà amb la selecció de les iniciatives d’innovació més prometedores. Les que siguin escollides (que poden tenir a veure amb àmbits com la mobilitat i les ciutats sostenibles, el canvi climàtic o l’economia circular, entre d’altres) es presentaran a una jornada organitzada per ACCIÓ en la qual participaran experts en la matèria. Aquest serà el pas previ al llançament del desenvolupament de la solució d’innovació dins de TMB.

Darrera modificació
dijous, agost 4, 2022 - 12:48
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/tmb-posara-marxa-iniciatives-disruptives-que-beneficiin-usuaris-transport-public