Author
Oriol Pàmies

Llibres contra l’exclusió, la iniciativa solidària que va germinar al metro

Fa deu anys que Sentit Solidari genera ingressos venent exemplars de segona mà per destinar-los a persones necessitades, i ho celebrarà amb una gala el 13 de desembre amb presència de TMB, que forma part d’aquesta història d'èxit.

L'impulsor de la iniciativa dels llibres solidaris va ser el barceloní Joan Bagur, que en jubilar-se va pensar que havia de fer alguna cosa per combatre la pobresa que havia portat la crisi econòmica. Així va néixer l'Associació Llibre Solidari (ara sota el paraigua de Sentit Solidari), entitat sense ànim de lucre que ven llibres per ajudar famílies en risc d'exclusió social. Ara és la seva filla, Berta Bagur, qui presideix l’entitat.

La festa dels deu anys serà un espectacle amb molt contingut que tindrà lloc el dilluns 13 de desembre a l’Auditori AXA (https://www.sentitsolidari.org/) de Barcelona, amb la participació de la responsable de Responsabilitat Social, Dona i Diversitat de TMB, Raquel Díaz.

Gràcies a la tasca de més de 60 voluntaris, els llibres donats per particulars arriben a les parades, les botigues o els punts de recollida de l'oenagé. A partir d'aquí, pel simbòlic preu d'un, dos o tres euros, l'usuari adquireix el llibre de segona mà i els diners recollits ajuden les famílies més necessitades a pagar el lloguer o comprar aliments de primera necessitat. Col·laboren en la distribució dels recursos diferents fundacions i oenagés que hi estan afiliades, com Càritas, Avismon, Lligam Dona i Sense Sostre.

Parades en quatre estacions

TMB va veure de bon ull el projecte des del primer moment i els va facilitar diverses estacions de metro per a la venda de llibres. Va arribar a haver-hi vuit parades en vuit estacions de la xarxa, que el 2020 amb l’arribada de la covid es van reduir a dues i amb la represa han augmentat a quatre: Catalunya, La Sagrera, Diagonal i Universitat.

La idea del llibre solidari s’ha fet gran i va més enllà dels ajuts econòmics. Les botigues van agafant caire de locals culturals als barris. A més, Sentit Solidari compta amb un petit centre mèdic al carrer de Joan Güell que contribueix a la salut mental de les persones mitjançant teràpies amb psicòlegs a preus molt assequibles. També han ampliat els seus horitzons amb l’arribada del projecte Armari Solidari, que ofereix roba de segona mà a preus molt baixos.

Darrera modificació
dijous, desembre 9, 2021 - 08:37

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/llibres-contra-lexclusio-iniciativa-solidaria-que-va-germinar-metro