Autor
Oriol Pàmies

Laia Bonet: “L’L10 Sud suposa una millora per a la mobilitat diària de milers de treballadors”

Entren en servei les noves estacions de l'L10 Sud de metro Port Comercial / La Factoria, Ecoparc i ZAL / Riu Vell al polígon de la Zona Franca.

La xarxa de metro de TMB va guanyar diumenge tres noves estacions de l'L10 Sud a la Zona Franca:  Port Comercial / La Factoria, Ecoparc i ZAL / Riu Vell, al barri de la Marina del Prat Vermell, amb les quals es completa el ramal de metro que transcorre en viaducte al llarg del carrer A i es multiplica l'accessibilitat en transport públic a una àrea d'intensa activitat econòmica i milers de llocs de treball.

L'acte inaugural va tenir lloc al matí amb una nombrosa presència de dirigents institucionals i de les empreses de la Zona Franca davant els quals van intervenir el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la presidenta de TMB i tercera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

Beneficis potencials per a 37.000 persones

Laia Bonet va saludar l'arribada del metro fins a la ZAL com una fita important en el desenvolupament econòmic i social de l'àrea metropolitana pel que suposa de “millora per als desplaçaments diaris de milers de treballadors i treballadores”. "Volem que la mobilitat laboral sigui més segura, més eficient i més sostenible", va assegurar, i per això va demanar a les 175 empreses presents al polígon que s'afegeixin a aquesta estratègia amb els seus plans de desplaçament per a unes plantilles que sumen 37.000 persones. Va adreçar un altre prec, aquest al Govern de la Generalitat, perquè prioritzi l'acabament del tram central de l'L9/10.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va ressaltar que amb la finalització de l'L10 Sud el Govern està “connectant un dels motors econòmics del país i descarbonitzant la mobilitat”, en referència a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aquest entorn, que suposaran una reducció d'emissions de prop de 1.000 tones de diòxid de carboni, equivalents a les emissions de prop de 200.000 cotxes en un any. En aquest sentit, el titular de Polítiques Digitals i Territori va reclamar poder fer una gestió dels sistemes de transport públic "des de la proximitat" i va posar d'exemple el model de TMB.

Des d'ahir, l'L10 Sud consta d'11 estacions en servei, en què els trens circulen cada 7 minuts els dies feiners. Les altres vuit són Collblanc, Torrassa, Can Tries / Gornal, Provençana, Ciutat de la Justícia, Foneria, Foc i Zona Franca. Les tres primeres formen part també de l'L9 Sud, que uneix les estacions de Zona Universitària i Aeroport T1. Amb les noves estacions, tot el sistema L9/10, de conducció automàtica, compta amb 37,5 quilòmetres de línia en servei i 35 estacions, de les quals sis tenen un horari diferenciat (sempre de 5 del matí a mitjanit) pel fet d'estar fora de zones residencials: Port Comercial / La Factoria, Ecoparc, ZAL / Riu Vell, Mas Blau, Mercabarna i Parc Logístic.

Imatge
Laia Bonet i el vicepresident Puigneró entren en un tren a la nova estació Port Comercial / La Factoria / Foto: Pep Herrero (TMB)

Autoritats i directius d'empreses a la nova estació ZAL / Riu Vell / Foto: Pep Herrero (TMB)

Generació d'energia verda

En cada una de les quatre estacions del viaducte, el departament de Polítiques Digitals i Territori ha instal·lat un centenar de panells fotovoltaics amb l'objectiu de promoure la generació d'energies netes i aplicar polítiques de descarbonització. Aquesta mesura forma part d'una operació per generar energia de proximitat, més eficient, a través d'instal·lacions fotovoltaiques, que es completarà amb la instal·lació de panells també a la coberta dels Tallers de la Zona Franca. En aquest espai s'instal·laran, en una superfície de 9.700 metres quadrats, més de 4.800 panells. L'energia obtinguda serà molt més elevada i es podrà connectar a la xarxa de distribució interna de l'L9 i l'L10. Les obres es licitaran abans de final d'any i els nous panells entraran en funcionament el 2023.

En total, sumant aquestes actuacions, s'hauran instal·lat més de 5.000 panells fotovoltaics repartits en unes 1,2 hectàrees, que generaran una energia de 3 milions de kWh per any. Això equivaldria a una reducció de 700 tones anuals de diòxid de carboni equivalent en el sistema de producció energètica. La inversió total serà de prop de quatre milions d'euros. 

Darrera modificació
dilluns, novembre 8, 2021 - 10:55
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/laia-bonet-ll10-sud-suposa-millora-mobilitat-diaria-de-milers-de-treballadors