Autor
Gustau Lamadrid

El Zoobus, l’últim servei regular de l’ACLO Regent

Entre el maig de 1981, enguany ha fet 40 anys, i el gener de 1989 va estar funcionant el Zoobus, una línia especial ludicoturística servida per un autobús ACLO Regent de dos pisos. Va ser el darrer servei regular d'un dels vehicles històrics que avui conserva la Fundació TMB.

Els orígens de la línia Zoobus són anteriors a la seva posada en marxa i parteixen d’un servei especial establert el mes de febrer del 1981 per unir la plaça Catalunya i el Mercat del Born, lloc que allotjava una exposició temporal sobre tramvies i autobusos. Va circular tots els diumenges durant un mes i el preu, de 50 pessetes, incloïa l’entrada a l’exposició.

La principal característica i atractiu de la línia és que estava servida per un autobús ACLO de dos pisos, concretament per un ACLO Regent Mark III, que havia estat circulant per algunes línies urbanes de Barcelona entre els anys 1949 i 1965.   

Vist l’èxit d’aquest servei especial amb el seu particular vehicle, un cop finalitzada l’exposició es va decidir reconvertir-lo en una línia ludicoturística, anomenada Zoobus, que comuniqués la plaça Catalunya i el Zoo de la Ciutadella tots els diumenges i festius, de 9 a 15 hores i amb una freqüència de 60 minuts.

El Zoobus va circular durant quasi 8 anys, del 1981 al 1989, fins que va ser suprimit perquè el vehicle històric que servia la línia havia de ser substituït sovint per les avaries que tenia, i el reemplaçaven autobusos més moderns però menys atractius per a les característiques lúdiques de la línia.

El color original d’aquests vehicles ACLO, com el que donava servei al Zoobus, era el vermell, i així van circular per Barcelona, tot i que alguns cotxes que es destinarien a serveis suburbans es van pintar de verd i més tard passarien a ser blaus. No obstant, i com a dada curiosa, cal destacar que l'any 1984 l'autobús que servia la línia va ser repintat amb els colors de l’arc de Sant Martí en els laterals i el frontal dins d'una campanya de TMB per promocionar els seus transports singulars i que portava per nom A Barcelona tenim.

Patrimoni de TMB

En l'actualitat, aquest mateix vehicle de dos pisos que prestava servei al Zoobus, el cotxe 410, està restaurat i forma part del patrimoni històric de TMB, que el fa circular en ocasions especials, com ara al tradicional Ral·li d’Autobusos Clàssics, o el lloga per a alguns esdeveniments i rodatges de cinema i publicitat que volen recrear l’època dels anys 50, com ara l’anunci de la Loteria de Nadal de l’any passat.  

Hi ha més informació i una fitxa de l'autobús ACLO 410 al web de la Fundació TMB.

Imatge
Media Name: bus-aclo-branguli.jpg

L'ACLO en tres etapes diferents / Foto: Arxiu TMB

Darrera modificació
dijous, octubre 21, 2021 - 09:09
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/zoobus-lultim-servei-regular-de-laclo-regent