Autor
Rosa Avis

‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’, lema de la Setmana Europea de la Mobilitat 2021

Un any més, del 16 al 22 de setembre, municipis de tot el continent s'adhereixen a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat amb tot un seguit d'activitats per promoure hàbits de desplaçament més sostenibles, segurs i saludables.

La temàtica que centra l'edició 2021 de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible, incideix en quatre qüestions: la salut mental i la salut física, la seguretat i la resposta davant la covid-19.

Municipis i entitats vàries de tot Catalunya se sumen a la celebració de la SEM des de fa dues dècades. També serà així en aquesta vintena edició, en què ajuntaments, consells comarcals, operadors, administracions,  empreses, ONG, centres educatius, etc. poden registrar les accions de mobilitat que duran a terme.

Mobilitat i salut

Que la salut mental sigui un tema prioritari no és una coincidència. La Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l'estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment important durant la pandèmia. Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l'impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica i els beneficis que té una mobilitat activa. En l'àmbit de la seguretat es vol destacar les millores contínues en el transport públic quant a la integració de persones amb mobilitat reduïda i l'aplicació de mesures de seguretat viària a l'entorn urbà. També es vol remarcar la resposta de les administracions davant la covid-19, tot centrant-se en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport col·lectiu.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, s’ha planificat un seguit d'activitats per a tots i totes, petits i grans. A més, en el marc de l'esdeveniment, el divendres 17 de setembre se celebra el Park(ing)Day amb una cinquantena d'actes programats, i el dimecres 22 de setembre, el Dia Sense Cotxes, que enguany torna amb accions ben diverses repartides per tota la ciutat.

Barcelona s'afegeix a la Setmana de la Mobilitat 2021 amb la voluntat de sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de la ciutat amable i pacífica i sobre altres usos a què es pot destinar l’espai que habitualment ocupa el vehicle privat motoritzat, conscienciar sobre la necessitat de reduir l'ús del vehicle privat motoritzat per aconseguir una ciutat menys contaminada i promoure els mitjans de desplaçament més sostenibles (a peu, en bici i amb transport públic).

20 anys de la Setmana Europea de la Mobilitat

Amb l'edició d'enguany es compleixen vint anys de campanyes a nivell europeu donant suport a iniciatives locals per fer ciutats més segures, verdes, inclusives i accessibles, amb la implicació de municipis, administracions, ONG i empreses que han ajudat i ajuden dia a dia a encaminar-nos cap a una mobilitat cada cop més sostenible.

Si bé la participació en l'esdeveniment se centralitza a través del web oficial, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya recull en un espai web la informació d'arreu del país en relació a la SEM 2021, així com l'Ajuntament de Barcelona, per donar a conèixer les activitats programades en cada àmbit. TMB aprofitarà les dates per estrenar algunes novetats en els transports públics que gestiona.

Darrera modificació
dimecres, setembre 8, 2021 - 08:46

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/fes-salut-mou-te-de-manera-sostenible-lema-de-setmana-europea-de-mobilitat-2021