Autor
Carme Becerra

Els nous trens de metro de TMB, candidats als guardons internacionals Zero Project

La proposta de TMB ha estat preseleccionada per a aquesta iniciativa, que reconeix els projectes més innovadors i efectius per eliminar barreres que afecten els drets de les persones amb discapacitat.

Zero Project (impulsat per la Fundació Essl) fa una crida anual per reunir les pràctiques i polítiques més innovadores en la promoció dels drets de les persones amb discapacitat arreu del món. La recollida de candidatures desemboca en una gala de premis que se celebra a Àustria (seu de la Fundació) i en un complet treball d’anàlisi i difusió de les bones pràctiques identificades.

Cada edició es dedica a un aspecte concret dels establerts a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. El tema escollit per al 2022 és l’accessibilitat i el projecte de TMB, relacionat amb les novetats en aquest camp incorporades als futurs trens de metro, ha estat un dels preseleccionats.

De les 381 nominacions inicials (provinents de 86 països) només 160 (de 54 estats) han arribat a la fase final. Aquesta llista curta de pràctiques i polítiques s’obté a partir de la revisió per part d’experts, que tenen en compte tres criteris principals: innovació, impacte a la societat i possibilitats d’escalabilitat.

Trens amb accessibilitat universal

Imatge
La insígnia que acredita TMB com a membre de la llista curta de projctes seleccionats / Imatge: Zero Project

Els experts valoraran els propers mesos si el treball en accessibilitat desenvolupat per als futurs trens de les línies 1 i 3 del metro de Barcelona (una part ja en construcció a les instal·lacions d’Alstom) porta a TMB al grup de guardonats al Zero Project 2022.

El nou disseny, que ha estat contrastat amb entitats de discapacitat, suposa una revisió detallada de les condicions d’accés i d’experiència de viatge dels col·lectius amb discapacitat física, orgànica, sensorial o intel·lectual, així com de les persones grans i amb mobilitat reduïda.

A banda de la millora física de l’interior i l’exterior dels trens, s’hi ha incorporat sistemes de comunicació especialment pensats per a usuaris amb discapacitat sensorial i intel·lectual. Hi destaca NaviLens, que ofereix infomació a través de marcadors digitals intel·ligents que s’escanegen amb el mòbil, i que es trobarà a les noves pantalles digitals ubicades sobre les portes dels trens.

A la candidatura al Zero Project 2022, TMB valora el paper jugat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona, que ha valorat i respaldat els canvis i novetats del nou material mòbil, i pel fabricant Alstom, que ha facilitat l’habilitació de les millores. Els guardonats que surtin escollits a partir de les valoracions de 8.000 experts rebran el reconeixement de la comunitat Zero Project el proper mes de febrer a Viena.

Darrera modificació
dijous, agost 19, 2021 - 07:58
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/nous-trens-de-metro-de-tmb-candidats-guardons-internacionals-zero-project