05.08.2021
Autor
Premsa TMB

TMB instal·la desfibril·ladors automàtics en totes les estacions de la xarxa de metro

Subtítol

En una primera fase han quedat cardioprotegits els 26 intercanviadors i enllaços de més trànsit de persones

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat a instal·lar dispositius de desfibril·lació en les estacions de les vuit línies de metro com a mesura de prevenció de les morts sobtades per aturada cardíaca, amb la previsió que a final d’any estaran disponibles en tota la xarxa. Els aparells son del tipus desfibril·lador extern automàtic (DEA), que detecta i actua davant d’una aturada cardiorespiratòria causada per una fibril·lació ventricular o una taquicàrdia ventricular sense pols, i els pot utilitzar qualsevol persona encara que no tingui coneixements sanitaris.

En una primera fase, la instal·lació dels DEA s’ha realitzat la setmana passada en les 24 estacions de metro que fan funcions d’intercanvi amb altres transports ferroviaris i que per tant són les més freqüentades dins d’una xarxa en què en condicions normals es produeixen 1,3 milions de desplaçaments diaris. A més, fruit de proves pilot anteriors, hi continua havent desfibril·ladors a l’andana direcció Fondo d’Universitat L1 i a l’andana direcció Badalona de Sagrada Família L2. En total, hi ha 26 estacions cardioprotegides.

Els aparells van col·locats dins d’unes caixes situades al sector central de les andanes direcció Besòs (el que a la xarxa de metro s’anomena via 1), o bé a l’andana central en cas que l’estació en tingui, i estan equipats amb un sistema de geolocalització per tenir-los ubicats permanentment i detectar si se n’està fent ús. Junt amb la instal·lació de l’aparell es col·loca també senyalització en diferents punts de l’estació per ajudar a trobar-lo en cas de necessitat.

Estacions cardioprotegides en la primera fase

  • Línia 1: Av. Carrilet, Rambla Just Oliveras, Espanya, Universitat, Catalunya, Arc de Triomf, Clot, La Sagrera, Fabra i Puig
  • Línia 2: Passeig de Gracia, Sagrada Família, Clot
  • Línia 3: Sants Estació, Espanya, Catalunya, Diagonal, Passeig de Gracia
  • Línia 4: Passeig de Gracia
  • Línia 5: Cornellà Centre, Sants Estació, Diagonal, La Sagrera
  • Línia 9 Sud: Aeroport T1, Aeroport T2, Europa / Fira
  • Línia 9/10 Nord: La Sagrera
     

Per facilitar una utilització ràpida i segura del DEA, la persona usuària només ha de seguir les instruccions sonores que el mateix aparell va donant. A més, un polsador permet comunicar directament amb el 112 perquè al mateix temps els serveis mèdics es desplacin a l'estació. També hi ha la possibilitat de comunicar amb el centre de control de metro mitjançant el polsador SOS dels intèrfons situats al costat de cada desfibril·lador.

Després d’equipar els 26 intercanviadors i principals enllaços, passat l’estiu TMB continuarà la instal·lació dels desfibril·ladors en la resta d’estacions fins a completar la cardioprotecció de totes les 160 de què consta la xarxa abans que s’acabi el 2021. En paral·lel s’està duent a terme un ampli programa de formació del personal de Metro.

Actuació ràpida, dins dels 10 minuts posteriors a l'atac de cor

Les malalties cardiovasculars causen el 30% de la mortalitat total al món i constitueixen un problema de salut pública de primer ordre, amb incidència en persones de qualsevol edat i condició. A Catalunya, les aturades cardíaques es produeixen sobretot (70%) en llocs públics i causen cinc defuncions cada dia de mitjana. A banda de la prevenció i la difusió d'hàbits saludables, una manera eficaç d'evitar aquestes morts prematures és la disseminació de desfibril·ladors en espais públics perquè puguin ser utilitzats dins dels 10 minuts posteriors a la crisi cardíaca, un temps que és decisiu per a la supervivència de la persona.

Imatge
Aparell desfibril·lador instal·lat a Arc de Triomf / Foto: Pep Herrero (TMB)

Darrera modificació
05.08.2021
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-installa-desfibrilladors-automatics-totes-estacions-de-xarxa-de-metro