Autor
Redacció

Els busos verds de TMB i la futura hidrogenera a l’espai de Catalunya Ràdio 'MeteoMauri'

Mario Canet, responsable de nous desenvolupaments d'Autobusos de TMB, i Joaquim Lloret, delegat comercial a Catalunya d'Iberdrola, van ser entrevistats per Francesc Mauri al programa MeteoMauri de Catalunya Ràdio el passat 1 de juliol. Van parlar al llarg de trenta minuts de la futura hidrogenera de la Zona Franca i de la descarbonització i el nou model de mobilitat, entre altres temes.

Mario Canet va destacar a l'inici de l'entrevista que “Barcelona és una ciutat puntera en la demostració i l'experimentació quant a mobilitat”. Canet va explicar com, amb el programa europeu JIVE 2 de promoció dels vehicles de pila de combustible i zero emissions cofinançat per la Unió Europea, es va subvencionar una part de la compra de vuit autobusos d'hidrogen que arribaran al novembre. Generar l'hidrogen d'origen renovable produït per electròlisi necessari per abastir aquests autobusos i més que vindran (24 en una segona fase i 60 en la fase final) va donar pas a una segona inversió: la licitació d'una hidrogenera, que va recaure en Iberdrola. Joaquim Lloret va explicar que tindrà “cinc mil metres quadrats i serà la primera en tot l'estat espanyol d'ús públic, prioritàriament per a TMB, però oberta a d'altres consumidors” i que ja estan treballant en els moviments de terres a la parcel·la llogada al Consorci de la Zona Franca per passar a la immediata construcció de l'equipament.

Des d'una vessant més divulgativa, al llarg de l'entrevista s'explica com s'aconsegueix  energia a partir de la dissociació de la molècula d'aigua, els “colors” de l'hidrogen (el gris i el blau tenen una petita emissió de CO2, el verd no té cap emissió), la gran densitat energètica de l'hidrogen (Canet apunta que 20 quilograms d'hidrogen equivalen a 120 litres de gasoil) i quina producció tindrà la hidrogenera (Lloret parla de “850 tones de capacitat de producció màxima”), dibuixant un panorama d'innovacions que porta indefectiblement cap a una nova mobilitat neta, silenciosa, eficient, confortable i segura.

MeteoMauri és un espai radiofònic de Catalunya Ràdio que trobareu “a la carta”, conduït per Francesc Mauri. Les temàtiques centrals que tracta són la meteorologia i el clima, però també el rumb que pren el medi ambient, la sostenibilitat, la mobilitat, el consum responsable i l'eficiència energètica. MeteoMauri va començar a caminar a finals del 2012 com a primer programa de ràdio en format web de Catalunya i Espanya. Nou anys després, totalment consolidat, compta amb prop de 50.000 seguidors a Twitter i 28.500 a Facebook.

Darrera modificació
dimarts, juliol 6, 2021 - 08:00

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/busos-verds-de-tmb-futura-hidrogenera-lespai-de-catalunya-radio-meteomauri