29.06.2021
Autor
Premsa TMB

TMB i Telefónica milloren l'experiència dels usuaris del bus llançadora del MWC amb 5G

Subtítol

El projecte permet als assistents al congrés sol·licitar informació en 25 idiomes i mantenir una conversa en temps real. Durant el recorregut els passatgers poden veure, en dues pantalles instal·lades a l'autobús, continguts exclusius en alta qualitat

En el marc de la celebració a Barcelona del Mobile World Congress, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Telefónica, en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona, s'han unit a fi de millorar l'experiència dels usuaris del bus llançadora que uneix la plaça d'Espanya a Barcelona amb el recinte Gran Via de la Fira, a l'Hospitalet, on se celebra el congrés mundial de mòbils.

D'aquesta manera, s'ha implementat un servei de traducció simultània que, gràcies a la baixa latència que proporciona el 5G i l'edge computing, permet als usuaris mantenir una conversa fluida en diferents idiomes i en temps real. Aquest servei de traducció es canalitza a través d’una aplicació mòbil que és capaç de traduir a 25 idiomes —de veu a veu, veu a text, text a veu o text a text— i que respon a través d'un missatge vocal amb una veu molt similar a la humana gràcies a la intel·ligència artificial. El programari que processa la traducció està instal·lat a l'edge computing de Telefónica, la qual cosa permet obtenir una resposta gairebé immediata per poder conversar cara a cara d'una manera molt natural. El servei de traducció simultània està habilitat a les parades situades a l'inici i el final de la ruta entre plaça d'Espanya i Fira Gran Via i ajuda el personal de TMB a resoldre els dubtes dels assistents al Mobile World Congress que utilitzen el servei llançadora. Per al desenvolupament d'aquest servei, Telefónica té la col·laboració d'Intel per al maquinari de l'edge computing i de Lingmo per al desenvolupament de l'aplicació mòbil.

En paral·lel, en un dels autobusos de gran capacitat que s'encarreguen de fer el servei de llançadora durant la celebració del Mobile World Congress, s'han instal·lat dues pantalles ultrapanoràmiques de 1.500 x 500 que permeten als usuaris, també gràcies al 5G i a l'edge computing, veure en directe i en alta qualitat, durant el trajecte, continguts exclusius relacionats amb les novetats presentades per Telefónica al congrés mundial de mòbils.

Per a Rosa Alarcón, presidenta de TMB, “la tecnologia 5G apareix com una peça clau de la digitalització del transport públic que estem impulsant per optimitzar el servei de transport col·lectiu a l'àrea de Barcelona, així com millorar l'experiència de viatge dels usuaris”. També ha anunciat que aquestes proves de concepte “tindran continuïtat a finals d'aquest any en el projecte Bus Lab, un laboratori rodador en el qual provarem les tecnologies emergents abans que s’implantin en línies pilot i la seva extensió a tota la xarxa d'autobusos”.

Segons Mercedes Fernández Gutiérrez, gerent d'Innovació Tecnològica de Telefónica España, “el 5G ens aporta capacitats per transformar l'experiència del viatger. Telefónica ja disposa d’una xarxa 5G comercial que facilita una alta velocitat en la descàrrega, amb la qual podem veure continguts en directe d'alta qualitat mentre viatgem amb autobús, en aquest cas per Barcelona, i l'edge computing ens permet reduir la latència, vital per escurçar el temps de resposta de la nova aplicació de traducció simultània, per, així, poder mantenir una conversa fluida en temps real en diferents idiomes”.

Per la seva part, Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, afegeix que la tecnologia 5G “ja és una realitat en la vida quotidiana de les persones i, tant Barcelona com la seva àrea metropolitana es consoliden com una de les ciutats intel·ligents més rellevants del panorama europeu. A través de la iniciativa 5G Barcelona, de la qual formem part, busquem crear sinergies dins l'ecosistema 5G i oferir una infraestructura experimental per provar, crear prototips i implementar noves solucions digitals, i aquest projecte pilot és un bon exemple d'aquest tipus de col·laboracions”.

 

Imatge
Autobús equipat amb 5G / Foto: Pep Herrero (TMB)

Autobús equipat amb 5G / Foto: Pep Herrero (TMB)

Darrera modificació
27.06.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-telefonica-milloren-lexperiencia-usuaris-bus-llancadora-mwc-amb-5g