21.05.2021
Autor
Premsa TMB

El bitllet senzill de bus ja es pot pagar amb targeta bancària en dues línies de TMB

Subtítol

El sistema, apte també per a telèfons i rellotges intel·ligents, s’instal·larà progressivament a tota la flota d’autobusos durant els propers mesos

El pagament i validació del bitllet senzill d’autobús amb targeta bancària està disponible des d’avui a les línies V3 (Zona Franca - Can Caralleu) i 46 (Aeroport – Plaça d’Espanya), en una primera fase, abans que s’estengui a tota la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) els pròxims mesos. TMB i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han impulsat aquest projecte, que suposa un pas important en la digitalització del transport públic i proporciona una alternativa fàcil i pràctica als pagaments en efectiu a bord dels vehicles.

El sistema admet pagaments amb targetes de dèbit i de crèdit de les principals marques així com els dispositius mòbils en què puguin estar integrades, com ara telèfons i rellotges intel·ligents. En el moment de pujar a l’autobús n’hi ha prou d’acostar la targeta o el dispositiu al lector —situat al costat del lloc de conducció— que capta les dades i gestiona la compra del bitllet senzill a través de la passarel·la de pagament. La transacció electrònica és alhora la prova de disposar de títol vàlid en cas d’una inspecció de bitllets, ja que el terminal d’inspecció hi té accés, de manera que no és necessari el tiquet.

Facilitats per a usuaris esporàdics

El pagament amb targeta bancària suposa donar més facilitats per a l’accés a l’autobús a les persones que no en són usuàries habituals, hi pugen sense una targeta o abonament integrat i han de comprar a bord el bitllet senzill. Així, qualsevol persona pot viatjar amb les seves pròpies targetes de crèdit o dèbit, emeses per qualsevol banc del món, sense haver de fer gestions prèvies.

Amb aquest nou sistema s’elimina alhora la manipulació d’efectiu  i s’aconsegueix agilitzar el servei amb uns temps d’aturada més breus a les parades.

El projecte de pagament del bitllet senzill amb targeta bancària en els autobusos de TMB és un pas més en el projecte de transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-mobilitat. La solució podrà ser aplicada posteriorment en els autobusos de la resta d’operadors del sistema.

El projecte ha estat desenvolupat per TMB a partir de la crisi sanitària de la Covid-19. Amb la implicació de les firmes Comercia Global Payments i Inetum, durant aquests mesos s’ha dissenyat el sistema, s’ha resolt la integració amb els equips existents als autobusos, s’han realitzat proves de laboratori, s’ha començat la instal·lació dels lectors de targetes a bord i s’han fet proves internes de funcionament en alguns vehicles.

Posada en servei a les línies V3 i 46

La posada en servei del sistema a les línies V3 i 46 (uns 30 vehicles i uns 20.000 viatgers diaris entre totes dues abans de la crisi) servirà per incorporar correccions i millores. Posteriorment, al llarg dels pròxims sis mesos continuarà la instal·lació d’equips de validació amb targeta bancària a la resta de línies, amb la previsió que es completi la disponibilitat en tota la flota regular de TMB (més de 1.000 vehicles) el novembre vinent. En paral·lel, es desenvoluparà una campanya de comunicació per donar a conèixer la nova manera de comprar i validar el bitllet senzill als autobusos de TMB.

Recordem que la venda manual de bitllets a bord dels autobusos va ser anul·lada amb motiu de les mesures de prevenció de contagis a l’inici de l’emergència sanitària, la primavera del 2020, per evitar la proximitat entre conductors i passatgers. Des del juny passat ja funciona als autobusos de TMB la compra del bitllet senzill en versió electrònica amb el telèfon mòbil, a través de la TMB App, i la validació amb els codis QR col·locats a bord.

 

Prova de la validació amb targeta bancària en un autobús / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació
21.01.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/bitllet-senzill-de-bus-ja-es-pot-pagar-amb-targeta-bancaria-dues-linies-de-tmb