Autor
Redacció

'Eki-melo', els fragments musicals que relaxen els passatgers del metro de Tòquio

El metro de Tòquio és conegut pel fet de ser el més transitat del món. En condicions normals, en hora punta s'hi produeixen aglomeracions que fan difícil encabir-se als trens. Per suavitzar la tensió del moment de tancar portes, el 1989 l'operador JR East va encarregar a Yamaha i al compositor Hiroaki unes melodies curtes tipus jingle per reemplaçar la botzina tradicional.

El resultat són unes breus composicions, molt encomanadisses, conegudes com "les melodies de la sortida del tren", de només 7 segons. Està comprovat que els sons d'aquesta durada són més efectius en la reducció de l'estrès i dels incidents a les andanes, a més de poder-se controlar millor el temps necessari per no perdre el viatge. I s'ha verificat que el sistema funciona.

El més curiós de tot és que cada estació de Tòquio posseeix les seves pròpies melodies, o eki-melo, que s'han convertit així en part de la identitat de cada lloc. L'estació Ebisu, per exemple, s'ha fet famosa per la versió curta i estilitzada del tema The Third Man. Ja hi ha un bon grapat de persones que es dediquen a col·leccionar-les.

El vídeo principal que compartim explica en anglès el món de les eki-melo i a sota en podem sentir unes quantes. També enllacem una explicació del fenomen en castellà. 

Darrera modificació
dimarts, maig 25, 2021 - 07:34
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/xarxa/eki-melo-fragments-musicals-que-relaxen-passatgers-metro-de-toquio