21.04.2021
Autor
Premsa TMB

Barcelona, primera ciutat a senyalitzar tot el metro i els autobusos amb etiquetes intel·ligents

Subtítol

Com a eina d'accessibilitat, els 9.100 codis multicolors implantats a les xarxes de TMB ajuden les persones amb discapacitat visual a orientar-se mitjançant el telèfon mòbil

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat la implantació d’etiquetes intel·ligents o ddTags en les 161 estacions de metro i més de 2.600 parades d’autobusos perquè serveixin com a referència per distribuir una àmplia gamma de continguts i millorar alhora l’accessibilitat de les persones amb discapacitat visual. D’aquesta manera Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat del món a disposar d’aquest sistema per interactuar digitalment amb els usuaris mitjançant qualsevol telèfon mòbil connectat a internet.

Després d’un procés que ha inclòs una fase de proves, la fabricació, la implantació i la validació, actualment les etiquetes intel·ligents o ddTags, semblants a codis QR de colors, ja són a tots els punts d’accés de les xarxes de transport de TMB: es poden localitzar en els cartells identificatius de les línies i en els panells d'informació de les parades d'autobús, als accessos a les estacions de metro, vestíbuls, zones de venda, validadores de bitllets, escales, ascensors i andanes.

Amb l'aplicació NaviLens, un telèfon mòbil pot capturar de manera molt eficient les etiquetes, sense que calgui saber on són exactament. Així, mitjançant l’assistent de veu, les persones amb discapacitat visual poden llegir la senyalètica de les xarxes de transport públic, tant en les parades d'autobús com a les estacions de metro, rebre avisos i altres orientacions precises per moure's amb seguretat.

En una parada de bus, l'aplicació NaviLens informa l'usuari del nom i el codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d'arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, intèrfon, punt d'embarcament...), però a més l'aplicació relaciona els elements entre ells i calcula distàncies respecte de l'usuari per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual.

Un cop generalitzat el sistema, TMB ha iniciat un cicle de sessions informatives amb les entitats i els col·lectius de persones amb discapacitat visual, per donar als seus membres indicacions pràctiques sobre com poden treure el màxim partit de NaviLens.

El sistema de marcadors interactius per a l’accessibilitat, desenvolupat per la firma tecnològica Neosistec, ha obtingut diversos premis. TMB va guanyar el 2019 el de l'Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (Alamys) com a promotor del millor projecte comunitari.

Continguts exclusius de cultura i actualitat

Les etiquetes intel·ligents beneficien a més tots els usuaris, gràcies a la funció Go integrada en l’última versió de l’aplicació TMB App. TMB Go neix amb la voluntat de facilitar i enriquir l’experiència de viatge dels usuaris incorporant nous continguts geolocalitzats i actualitzats, que contenen els més de 9.100 marcadors ddTag repartits per les xarxes de TMB, 4.227 col·locats a la xarxa de bus i 4.881 a la de metro.

N’hi ha prou de descarregar TMB Go, clicar el nou botó Go de l’aplicació de TMB i escanejar l’etiqueta més pròxima per tenir accés a l'instant a informació en temps real sobre propers autobusos i trens, incidències en el servei i els nivells d'ocupació, a més de llegir titulars i notícies d'actualitat, distreure’s amb audiollibres, l’agenda de la ciutat, practicar anglès, recordar fets històrics, rebre promocions i recompenses del programa de punts JoTMBé, i moltes més sorpreses.

El botó Go incorpora també els serveis d'informació d'actualitat sobre el districte o el municipi on es trobi l’usuari; permet compartir els continguts favorits, gaudir de serveis personalitzats a través del JoTMBé per valorar i guardar els continguts preferits, o donar idees de millora a través de les seccions del menú “Contacta amb nosaltres” i “Dona'ns la teva opinió”. El funcionament està resumit en aquest vídeo.

La implantació de la tecnologia d’etiquetes intel·ligents forma part de l’estratègia de digitalització de les xarxes de transport públic de TMB i va en la línia de potenciar la innovació en benefici dels usuaris i de la ciutadania en general.

Imatge
Un mòbil escaneja una etiqueta intel·ligent ubicada al metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Lectura d'un codi al metro amb l'aplicació NaviLens / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació
22.04.2021
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/barcelona-primera-ciutat-senyalitzar-tot-metro-autobusos-amb-etiquetes-intelligents