Autor
Rosa Avis

Metro i autobusos ofereixen un ampli ventall de localitzacions úniques per a pel·lícules i espots

La gran varietat i singularitat de totes dues xarxes fan del transport públic un gran plató amb multitud d'escenaris idonis per promocionar qualsevol producte o per al rodatge de guions de ficció i documentals.

TMB manté, per donar a conèixer tot el potencial en matèria de localitzacions, una estreta col·laboració amb entitats relacionades amb el món audiovisual de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, entre les quals destaquen diverses sessions de treball amb la Barcelona Film Commission (BFC) i la Catalunya Film Commission (CFC), organismes públics de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, respectivament, que assessoren els realitzadors que volen rodar i no saben per on començar a buscar els emplaçaments que s'adapten millor a la temàtica dels seus guions. Totes dues comissions són fonts de referència per a productores, agències de publicitat, estudis de fotografia, etc. Durant aquestes jornades de treball, i amb l'objectiu de donar a conèixer la varietat de llocs que TMB ofereix per a rodatges professionals, diversos localitzadors han visitat nombroses instal·lacions de TMB, com ara l'antic enllaç de l'estació de Catalunya entre les línies 1 i 3 o un passadís del taller de Vall d'Hebron, dues rareses entre la multitud d'espais possibles que han inclòs al seu localitzador.

L'oferta de TMB inclou tant vehicles com espais vinculats al metro, els autobusos, el funicular i el telefèric de Montjuïc, Bus Turístic, patrimoni històric, locals, oficines i àrees poc conegudes. Així, a TMB es pot atrapar la vida barcelonina dins i fora d'un bus o un metro circulant, tenir Barcelona a la vista d'un segon pis des del Bus Turístic o una de les seves millors panoràmiques possibles des del Telefèric, però també copsar la immensitat d'una de les extenses cotxeres de bus (com la d'Horta, escenari de l'anunci de Porsche de l'any 2015 que inserim més avall), o la modernitat de les enormes estructures de les estacions de metro de les línies 9 i 10. L'oferta augmenta amb llocs singulars, poc coneguts, excepcionals, com passadissos ocults, enllaços antics, estacions fantasma... L'Asociación de Productoras de Cine Publicitario de España (APCP) en parla al seu web amb un atractiu reportatge fotogràfic.

La pandèmia no ha estat impediment per a les produccions audiovisuals. Al llarg del 2020 han elegit localitzacions de TMB campanyes publicitàries, documentals, sèries de televisió, pel·lícules, entre les quals destaca el film Entre la vida y la muerte, producció belga, amb guió i direcció de Giordano Gederlini, que compta amb l'aclamat Antonio de la Torre com a protagonista. En aquest film l'estació de La Sagrera de la L1 era escenari de diverses secuències l'octubre passat, així com d'un curtmetratge del cineasta català Cesc Gay al desembre. Sense deixar el mes de desembre, l'espot de la Loteria de Nadal, ambientat en els anys 50, va comptar per recrear l'època amb una autèntica joia de la col·lecció de vehicles històrics de la Fundació TMB, l'autobús ACLO de dos pisos, que apareix en diferents plans de l'anunci circulant per Via Laietana.

Finalment, cal destacar, entre els llargmetratges de ficció rodats profusament en espais de TMB, el multipremiat film de l’any 2013 Los últimos días, dirigit per Àlex i David Pastor i coprotagonitzat per Quim Gutiérrez i José Coronado, on les instal·lacions de les línies 9 i 10 de metro eren escenari, entre d’altres, d’una Barcelona apocalíptica. Pel que fa a documentals, destaca BCN3D, dirigit per Manuel Huerga i estrenat l'any 2013. L'any 2015, Quim Gutiérrez va repetir protagonisme i localitzacions de TMB a la pel·lícula Anacleto: Agente Secreto, dirigida per Javier Ruiz Caldera, i que va coprotagonitzar amb Imanol Arias.

Darrera modificació
dimarts, abril 13, 2021 - 08:05

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/metro-autobusos-ofereixen-ampli-ventall-de-localitzacions-uniques-pellicules-espots