17.11.2020
Autor
Premsa TMB

TMB inicia una campanya per fer visibles les malalties inflamatòries intestinals

Subtítol

S’han programat diverses accions de sensibilització i conscienciació durant tres mesos d’aquesta iniciativa solidària escollida pel personal de TMB per al 2020

La Fundació TMB desenvoluparà al llarg de les pròximes setmanes diverses activitats, tant en l’àmbit extern com en l’intern, per visibilitzar les malalties inflamatòries de l’intestí (conegudes com MII), concretament la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Aquesta ha estat la causa de tipus social escollida per les persones que treballen a l’empresa, que com cada any han estat els protagonistes, amb les seves propostes i el seu vot, del programa solidari Tria la teva causa i Mou-te, que enguany arriba a la desena edició.

Malalties invisibles però discapacitants

Les MII són malalties autoimmunes que afecten l’aparell digestiu i que encara no tenen un tractament definitiu per curar-les. Poden semblar patologies invisibles per a tothom, però limiten de manera important la vida de les persones que les pateixen.

Actualment, aquestes patologies afecten més de 3 milions de persones a Europa i 5 milions a tot el món. A Espanya són  més de 300.000, de les quals prop de 35.000 viuen a Catalunya. 

A Catalunya, 1 de cada 200 persones pateix una malaltia inflamatòria intestinal.

Tots units per una causa comuna

Com en les edicions passades, aquest projecte és fruit dels suggeriments i propostes dels treballadors i treballadores de TMB, la participació desinteressada dels quals és fonamental per tirar endavant any rere any aquesta campanya.

En aquest sentit, l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) és l’encarregada de promoure aquest projecte de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar tothom sobre una discapacitat invisible en aspectes com la necessitat urgent d’un WC.

L’ACCU Catalunya va ser creada l’any 1992 amb la finalitat d’assistir i informar els malalts de Crohn i colitis ulcerosa de Catalunya i els seus familiars i procurar l’ajuda mútua entre les persones afectades.

Exposició itinerant i vinils a Diagonal

Entre les accions previstes destaquen l’exposició itinerant Mou-te per les malalties inflamatòries intestinals, que es podrà veure en diferents centres de treball de TMB, i els vinilats temàtics ubicats al passadís d'enllaç de l'estació de metro de Diagonal (línies 3 i 5).

Es tracta de donar visibilitat i sensibilitzar sobre aquestes malalties i les necessitats dels seus pacients. En aquest sentit està previst prorrogar el conveni del projecte No puc esperar a la xarxa de metro en benefici d’aquests pacients.

La finalitat del projecte és permetre l’ús gratuït dels lavabos als pacients portadors de la targeta No puc esperar!: persones amb malalties inflamatòries intestinals, pacients amb ostomia o colectomia, pacients sotmesos a una cirurgia per un càncer de recte i d’altres que els metges col·laboradors acreditin.

Un dels problemes que més angoixen i preocupen aquests pacients és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar al lavabo. Algunes persones veuen minvada la seva qualitat de vida per aquesta situació, ja que la por de no trobar un vàter a temps els limita les sortides fora de casa.

Darrera modificació
19.09.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-inicia-campanya-fer-visibles-malalties-inflamatories-intestinals