Autor
Carme Becerra

Europa tindrà en servei 200 autobusos propulsats per hidrogen a finals del 2021

Onze noves ciutats i regions europees, entre les quals Barcelona, incorporaran la tecnologia de pila de combustible d'emissions zero a les seves flotes gràcies al projecte JIVE 2.

Aquest octubre, el projecte europeu JIVE (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles across Europe) ha assolit una fita: la iniciativa ha permès l'adquisició per part d'empreses de transport públic de més de 200 busos propulsats per hidrogen. Entre els operadors europeus que, a través del JIVE 2, incorporaran aquests autobusos zero emissions a les seves flotes hi ha TMB.

El JIVE impulsa i finança el desplegament de vehicles que contribueixen a la descarbonització del transport públic a Europa. Els autobusos de pila de combustible d'hidrogen ofereixen prestacions equiparables, quant a flexibilitat operativa, a les dels impulsats per combustibles fòssils, amb clars avantatges per al medi ambient.

Vuit busos d'hidrogen per a la flota de TMB

Recentment, TMB ha adjudicat al fabricant portuguès Caetano Bus vuit autobusos elèctrics de pila de combustible propulsats per hidrogen, que seran els primers destinats al servei regular en una xarxa urbana a Espanya. L'adquisició dels vehicles, per un import de 6,4 milions d'euros (IVA inclòs), ha comptat amb el suport del JIVE 2, cofinançat per la Unió Europea.

El projecte s'impulsa amb la col·laboració de l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM) i TMB és l'únic operador espanyol que hi participa. Caetano Bus subministrarà els nous vehicles l'any vinent.

A més de Barcelona, deu ciutats i regions europees més s'han incorporat a aquesta segona convocatòria del projecte europeu JIVE: Aberdeen, Birmingham i Londres (Regne Unit); Auxerre i Tolosa de Llenguadoc (França); Emmen, Groningen i Holanda Meridional (Països Baixos); Tirol del Sud (Itàlia) i Wiesbaden (Alemanya). Els 50 autobusos que ja estan en servei són a les ciutats alemanyes de Colònia i Wuppertal i a la francesa Pau.

Descarbonitzar Europa

La iniciativa JIVE està servint per catalitzar la incorporació de vehicles d'hidrogen al sector per contribuir a complir amb les directives europees. Segons les previsions de la UITP, un mínim del 22,5% de tots els autobusos nous encarregats l'any vinent a tot Europa haurà de tenir zero emissions per complir la legislació.

En aquesta mateixa línia, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i TMB van acordar el passat mes de juny promoure una estació de proveïment d'hidrogen que donarà servei a flotes de vehicles elèctrics de transport de viatgers i mercaderies a l'àrea de Barcelona.

TMB construirà, mitjançant una licitació, una planta de producció, emmagatzematge i càrrega d'hidrogen en una parcel·la del polígon industrial de la Zona Franca de 5.000 metres quadrats, ubicada al número 45-47 del carrer D. A més dels autobusos de TMB, podran utilitzar-la potencialment altres flotes i en general les indústries del polígon, així com vehicles de particulars que l’adoptin com a solució energètica alternativa. La planta serà pionera a Espanya.

Tota la informació sobre els avenços del projecte JIVE s'ha recollit en una nota de premsa.

Darrera modificació
dilluns, octubre 26, 2020 - 12:28
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/europa-tindra-servei-200-autobusos-propulsats-hidrogen-finals-2021