Autor
Carme Becerra

CBI: cooperació i innovació per resoldre reptes relacionats amb la mobilitat post-Covid-19

Estudiants d'Esade, IED i UPC, en col·laboració amb el CERN, buscaran resoldre, durant un programa internacional, els reptes proposats per TMB per a la mobilitat urbana posterior a la pandèmia.

Com podem recuperar la confiança dels usuaris del transport públic? Què es pot fer per gestionar la demanda i minimitzar les aglomeracions? I per contribuir a què el transport urbà sigui sostenible, malgrat la caiguda d'ingressos que comporta donar més servei per a menys passatge?

Dos equips d'estudiants que participen al programa Challenge Based Innovation (CBI), treballaran fins al mes de desembre per donar resposta a aquestes preguntes que els ha plantejat TMB. Les seves respostes s'han de poder aplicar a la realitat, previ pas per un desenvolupament final a l'empresa.  

Una edició centrada en la Covid-19

El CBI és un dels cursos basats en els ensenyaments coneguts com a experiential learning que impulsa Fusion Point, l'aliança entre Esade, IED Barcelona i UPC. Aquest any arriba a la sisena edició, havent aconseguit la implicació de més de 600 estudiants, una cinquantena d'empreses i més de 100 projectes que han fet servir la innovació per resoldre desafiaments socials.

Fins ara, tots els problemes plantejats tenien a veure amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Aquest any, les empreses han llançat reptes lligats als canvis d'escenari a què ens ha abocat la Covid-19. En el cas de TMB, el tema marc a què s’enfrontaran dos dels vuit equips participants és la mobilitat urbana. Els altres temes proposats per la resta d'empreses que hi col·laboren són el teletreball i la conciliació, el futur de l'educació i les fake news.

L'experiència de TMB

Imatge
Una de les sessions del programa CBI amb la participació de l'àrea d'Innovació de TMB / Imatge: Esade

TMB, que participa per primera vegada en una edició del CBI, ha concretat el marc general en tres problemes a resoldre: recuperació de la confiança dels usuaris després de la pandèmia; gestió de la demanda per evitar aglomeracions i noves vies d'ingressos i models de negoci per a TMB.

L'àrea d'Innovació de la companyia ha treballat de forma estreta amb els dos equips multidisciplinaris que han escollit els seus reptes. La idea és que els estudiants disposin de la màxima informació per treballar en aquests desafiaments.

La metodologia de treball, amb alumnes de diferents disciplines (estudiants de MBA de l’Escola de Negocis d’Esade; d'enginyeria i tecnologia, de la UPC, i de disseny d'IED Barcelona), impulsa la creativitat per generar idees innovadores i prototips. D'altra banda, l'aliança establerta entre Esade i el CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear) posa a disposició dels estudiants els recursos tècnics i la col·laboració dels científics d’aquest punter centre de recerca europeu.

El resultat final, al desembre

El curs es desenvolupa entre setembre i desembre, mes en què els membres de tots els equips presentaran els seus projectes en una gala final. Si la pandèmia ho permet, l'esdeveniment se celebrarà, com en les anteriors ocasions, a Ginebra (a la seu del CERN).

L'acord amb l'organisme europeu, que busca la difusió del coneixement d'utilitat social, porta a fer que les propostes es registrin amb llicències Creative Commons. Diversos projectes d'anys precedents han tingut continuïtat en el món de l'empresa.

Darrera modificació
dimarts, octubre 6, 2020 - 08:00
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/cbi-cooperacio-innovacio-resoldre-reptes-relacionats-amb-mobilitat-post-covid-19